Naslovnica Kultura Kazalište

'Glee' na hrvatski način postao hit u Varaždinu

Traže se novi termini izvedbe u HNK varaždin, a zaslužuju i jednu turneju po hrvatskoj
07. prosinca 2018. u 09:40 0 komentara 1190 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

– Ma moraš doći vidjeti što smo napravili – rekao mi je prijatelj, član autorske ekipe mjuzikla “Glazba srca mog”, premijerno prikazanog prošli tjedan u HNK Varaždin. A onda me nazvao i autor, skladatelj i dirigent Ivan Josip Skender i zamolio da dođem, siguran u svoje djelo. Dobro, od autora baš i ne očekujete objektivnost prema vlastitom djelu, pogotovo kad je još pritom i izvođač, ali i ta sigurnost u vrijednost stvorenog puno je značila.

“Alphonsine” Veseljko Barešić sam napravio cijeli mjuzikl u Komediji

Nije, uostalom, bio problem vjerovati ni scenografu Žoržu Draušniku ni maestru Skenderu jer njihovu sam kreativnost već u više navrata imao priliku provjeriti.

Međutim, ni jedan ni drugi nisu me zvali zbog sebe, nego zbog onih zbog kojih sam se na kraju zaputio u Varaždin: zbog učenika tamošnje čuvene i slavne Glazbene škole koja je ovim mjuziklom, u koprodukciji s HNK Varaždin, proslavila 190 godina rada. Mnogo sjajnih glazbenika izašlo je iz te škole, a osobito pjevača, od Nade Puttar Gold, preko Ruže Pospiš Baldani do Tomislava Mužeka i Lane Kos. I za samog Skendera to je bio emotivan povratak dvadesetak godina unatrag, kada je i sam bio učenik te škole. Odužio se skladanjem mjuzikla za koji je libreto napisala Marijana Nola.

Intervju Danijela Pintarić: u “Mirakulu” sam hrabra Anđa, lik kojem se divim

Ozbiljnom skladatelju iz rukava je poispadao niz odličnih songova, a ni priča nije mogla biti prikladnija: učenici muzičke škole spremaju mjuzikl “Snovi” pa se uobičajeni tinejdžerski ljubavni zapleti i raspleti podižu na veću potenciju zbog natjecanja za uloge i popularnost. (Pre)ambiciozna direktorica dovodi veliku zvijezdu da ih postroji i uvježba, a istodobno svoje neostvarene snove prebacuje na svoju kćer Saru, također učenicu škole, namijenivši joj odlazak na studij u inozemstvo. Sara je pak zaljubljena u Luku, rokera koji ima svoj bend, oca pijanca i neopravdano zarađenu etiketu problematičnog delinkventa. A tu je i par pravih negativaca, narcisoidna Dina s korom svojih obožavateljica i štreberski spletkaroš Filip. Dakle, tipična tinejdžerska priča smještena u školu i oko nje, uključujući i malo tučnjave, svađe, mirenja, sklapanja i rasturanja prijateljstava, nešto nalik na američki svjetski hit mjuzikl “Glee”.

Varaždinski učenici dobili su tako na dar priliku da rade na velikoj pozornici, s profesionalcima među sobom. Odrasle uloge preuzeli su Barbara Rocco kao direktorica, Ivan Čuić kao sa strane dovedena zvijezda Maurizio te Robert Plemić u jednom, ali vrlo efektnom pijanom songu Lukasova oca. Barbara Rocco bila je ujedno i dramska pedagoginja te asistentica redateljici Marini Pejnović, dok se za koreografiju brinula Tamara Curić.

Pred prepunom dvoranom Vatroslav Lisinski održana je prva izvedba mjuzikla 'Jadnici' svjetski mjuzikl Toplim šarmom 'Jadnici' oduševili prepunu dvoranu Lisinski

Ali sve to nije bilo garancija za ono što se na kraju dogodilo i izazvalo u Varaždinu pravu senzaciju, a intendanticu HNK Jasnu Jakovljević stavilo na slatke muke jer mora izmisliti nove termine za dodatne predstave koje se traže.

Učenici su na darove uzvratili svojim punim angažmanom i talentom. Ema Kovačić, Neven Stipčić, Rebecca Posavec i Dorian Stipčić u navedene četiri glavne uloge predvode ansambl, u koji treba uključiti i čitav orkestar, koji je ostvario svoje broadwayske snove, i to s broadwayskom energijom. Napravili su predstavu uz koju se cupka od početka do kraja. Njihovo samopouzdanje je zarazno, glasovi odlučni i odlični. Zaslužuju oni i mnogo više od dodatnih predstava u Varaždinu, barem jednu turneju po Hrvatskoj.

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.