Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blackstar je svjedočanstvo

Gledao je smrti u oči i kroz pjesme nam rekao sve o tome

david bowie
Foto: Screenshot
1/4
13.01.2016.
u 12:00

Danas bi nam i sam rekao da neke stvari dolaze i da nikada nisu jednoznačne

Naglim zaokretom sa smrtnim ishodom Bowiejev novi album “Blackstar” dobiva posve novi smisao, puno nedvosmisleniji nego prije nekoliko dana. Naknadnom pameću puno je očitije da je genijalac na neki način izrežirao svoj odlazak s ovog svijeta, ali nikome nije za zamjeriti što unatoč jasnim znakovima nije mogao predvidjeti ovakav ishod.

Bowie je ipak od onih umjetnika koji se u svojim stihovima, poput Dylana, služi enigmatikom; bio je previše suptilan i maštovit da bi sebe i svoje ideje izražavao izravno. Uostalom, i sada, kada se odgonetka čini jednostavnom, zapravo je samo Bowie znao što je htio reći, a da njega pitamo, i on bi sam vjerojatno rekao da neke stvari jednostavno dolaze same od sebe i imaju značenja koja nikada nisu jednoznačna. No, ove elemente možemo uzeti kao najavu smrti.

1. Koncept (ZVIJEZDA) – Godinama je izbivao iz javnog života, da bi se na kraju obilježio potamnjelom, crnom zvijezdom.

2. Mrtvi major Tom – Spot “Blackstar” počinje kadrovima mrtvog majora Toma, lika kojim je počeo karijeru. Simbolika je i te kako uočena, ali komentatori su je uglavnom iščitavali kao poruku da je taj dio iza Bowieja, da ga novi album predstavlja za sljedeće razdoblje kojim se ne oslanja na prošlost. Ne znači da i takvo iščitavanje danas ne stoji.

3. Blackstar (stihovi) – Dio “Nešto se dogodilo na dan kad je umro, duh se podigao za metar i izišao, netko je drugi zauzeo njegovo mjesto i hrabro zaplakao za života” možda je jedini bio prepoznat kao dio u kojem se Bowie uzdiže i komentira svoju smrt. Dokazi za to mogu se naći među internetskim komentarima. Ipak, da ništa nije pouzdano kako se danas čini da jest, govorila je izjava saksofonista Donnyja McCaslina koji je rekao da je to Bowiejeva pjesma o ISIL-u.

4. Lazarus (stihovi) – “Pogledaj, ja sam u raju / Imam ožiljke koje nitko ne može vidjeti, imam dramu koju mi nitko ne može ukrasti (...) Pogledaj, u opasnosti sam, nemam ništa za izgubiti” stihovi su koji danas primarno odražavaju dramu čovjeka koji gleda smrti u oči, ali do prije neki dan mogli su značiti i opisivati neki dio njega koji se odnosi na njegov život, ali ne u terminalnoj fazi.

5. Lazarus (spot) – Jezovita atmosfera od početka do kraja i bez ovakvog finiša, ali s njim je spot postao i jezovitiji od samog sebe. Od kadrova u kojima Bowie leži na samrtnoj postelji u nekoj oskudnoj bolnici strašniji je samo njegov završni ulazak u ormar koji izgleda kao lijes.

>>Hetero ili gay? Samo sam uvijek bio sretan

>>Stupio je van i sve je stalo, i kiša koja je do tada lijevala

Ključne riječi

Komentara 3

BA
bakulušić
19:07 13.01.2016.

"Nešto se dogodilo na dan kad je umro, duh se podigao za metar i izišao, netko je drugi zauzeo njegovo mjesto i hrabro zaplakao za života...". To su mu stihovi! A ovo mu je život, prema riječima Večernjakove novinarke: "Takoo se burne, drogom natopljene 1972. deklarira kao gay... Volio se hvaliti da živi na dijeti od crvenih papričica, mlijeka i kokaina, kojima je predjelo umjetnost zavođenja a desert ogromna količina seksa...". Dakle, ukratko - besmisao, droga, alkohol, seks, razvrat...! To je biografija ikone kojoj su u Hrvatskoj, povodom smrti, posvećene stotine stranica tiskanih medija i stotine minuta televizijskog i radijskog programa. Sad se pitam, hoće li komemoracija i upis u knjigu žalosti biti u Glazbenom zavodu, Novinarskom domu ili u Hrvatskom saboru i tko će sve od hrvatske elite nazočiti pogrebu? I kad će biti proglašen dan žalosti?

SJ
sjstanislavjelinek147
12:23 14.01.2016.

Veliki kreator koji ovdje prisutni zatucani nikad neće moći dokučiti..ako je i uzimao drogu barem nije to krio kao neki ovdje vrli tzv katolici koji ližu oltare po crkvama..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije