Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavni glazbenik

Hetero ili gay? Samo sam uvijek bio sretan

Singer David Bowie arrives with his wife Iman to attend the Council of Fashion Designers of America (CFDA) fashion awards in New York in this June 7, 2010 file photo. Singer Bowie has died after an 18-month battle with cancer, his official Twitter account
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
13.01.2016.
u 08:39

Priznao je da voli muškarce i kada je to bio tabu, nije skrivao da je promiskuitetan i ljubio je stotine žena, ali Davida Bowieja smirila je i promijenila samo Iman

Njegova glazba, umjetnički izričaj, životni stil... bili su i jesu sve samo ne konvencionalni. Takav je bio i ljubavni život Davida Bowieja.

Gay, hetero ili biseksualac? Ovisno o razdoblju života, datumu intervjua i liku koji je tada glumio – Ziggyja, Mršavog Bijelog Vojvodu ili tek Davida..., mijenjalo se i njegovo seksualno opredjeljenje. Tako se burne, drogom natopljene 1972. deklarira kao gay, iako je to tada bio toliki tabu da je i Elton John javno još bio zakleti heteroseksualac. Četiri godine kasnije, za “Playboy” priznaje da je biseksualac. No ni da ta izjava nije uklesana u kamenu svima daje do znanja 1983. kada, za “Rolling Stone”, opet mijenja iskaz i kaže:

– Izjava da sam biseksualac je najveća pogreška koju sam ikada napravio. Istina je da sam oduvijek najbliže heteroseksualnoj orijentaciji.

Skroman i nesiguran mladić

Kako god bilo, činjenica jest da je štošta radio zbog žena, pa i muškaraca, imao nezasitan seksualni apetit, neovisno o spolu, jednako kao i onaj za alkoholom i drogom... I njegova rana nezgoda koja mu je dala prepoznatljiv zaštitni znak – svako oko druge boje, vezana je uz sukob oko jedne žene. Naime, te 1962. potukao se s Georgeom Underwoodom zbog djevojke koja im se obojici sviđala i završio u bolnici s ozljedom oka koja mu je doživotno promijenila izgled. Ostali su najbolji prijatelji do Davidove smrti, a upravo s Underwoodom je i započeo glazbenu karijeru i kao srednjoškolac osnovao svoj prvi bend Bromley Cubs koji nije postigao baš nikakav uspjeh. Odrastali su u Brixtonu, u južnom Londonu, a David je bio povučen i nesiguran dječak.

Njegova osamljenost proizašla je iz nesređenih obiteljskih odnosa i manjka roditeljske ljubavi – prezaposlene majke konobarice Margaret Burns i strogog oca radnika Haywooda Jonesa. Posebno blizak odnos razvio je s polubratom Terryjem koji je bolovao od shizofrenije, no koliko god se o njemu brinuo, David je od Terryja pokušavao i pobjeći strahujući da je i sam potencijalna žrtva genskog naslijeđa te bolesti. Odlazi od kuće, ispisao se iz škole i sve svoje psihičke strahove, dvojbe i nesigurnosti pretače u glazbu, da bi nakon niza neuspjelih godina doslovno eksplodirao 1969. izlaskom albuma “Space Oddity”. S popularnošću i novcem eksplodirali su i njegovo samopouzdanje, ekscentričnost i žestoka ovisnost.

Volio se hvaliti da živi na dijeti od crvenih papričica, mlijeka i kokaina, kojima je predjelo umjetnost zavođenja, a desert ogromna količina seksa. U razvratu londonske glazbene scene upoznaje jednako promiskuitetnu 19-godišnju biseksualku Mary Barnett poznatiju kao Angie. Jedno drugome bili su loš poticaj i neodoljiv izazov pa su se u mahnitosti trenutka odlučili i vjenčati. Zanimljivo je da su tog 20. ožujka 1970. zakasnili na vlastito vjenčanje, i to ne zato što je mladenka bila nervozna pa nije znala što odjenuti, već zato što su orgijali utroje s njezinom prijateljicom. Urbana je legenda da su u svojoj londonskoj vili nasred dnevnog boravka u podu imali veliku rupu obloženu krznom zvanu “borilište” u kojoj su obožavali perverzno se zabavljati sa svojim poznatim prijateljima. Sudeći po Angienim memoarima “Life On The Wild Side With David Bowie” koje je izdala 1993., jedan od Bowiejevih ljubavnika bio je i Mick Jagger. Tvrdi da ih je jedno jutro zatekla gole u krevetu.

Angie i David postali su 1971. roditelji sina Duncana Zowieja Jonesa, no roditeljstvo ih nije nimalo umirilo. Štoviše, on je postao teški ovisnik i alkoholičar, ona ga je u tome slijedila i upala u tešku depresiju, što je 1978. rezultiralo i njezinim pokušajem samoubojstva i rastavom. Iako psihički labilan, karijera mu nije patila, a ni ljubavni život. Na popisu stotina njegovih ljubavnica su i Marianne Faithfull, Amanda Lear, Bebe Buell..., kontroverzan je bio njegov odnos s udovicom Charlieja Chaplina – Oonom Chaplin 1980. koja je od Davida bila starija 20 godina. Bio je u vezi i s majkom gitarista Slasha kojem je bilo samo osam godina kada je Davida upoznao zatekavši ga s njom u krevetu.

Ništa ne bih mijenjao

Njegovu šarmu nije odoljela ni Elizabeth Taylor, ili on njezinu, ovisi o interpretacijama. Tri godine bio je u vezi i s glumicom Susan Sarandon, a 1990. se i zaručio s 20 godina od njega mlađom balerinom Melissom Hurley. Kraj te veze opisao je riječima:

‘Ma, bila je to samo jedna od onih situacija – stariji čovjek i premlada djevojka.’

Te iste 1990., u listopadu, u njegovu životu sve će se promijeniti u trenutku kada upoznaje 36-godišnju somalijsku manekenku Iman Abdul Majid. Bila je to ljubav na prvi pogled, s njom je osjetio najdublju vezu koju je ikada s ikim ostvario. Izliječio se od ovisnosti, posvetio zdravom životu... i vjernosti. Vjenčali su se 1992. u Švicarskoj i imaju danas 15-godišnju kćer Lexi. Bio je prisutan u trenutku kada se rađala i medijima priznao da nikada u životu nije bio sretan kao tada kada ga je ona prvi put pogledala. Iman su novinari često pitali kako je živjeti sa znanjem o Davidovoj burnoj prošlosti. Njezin je odgovor uglavnom glasio:

‘Zaljubila sam se u Davida Jonesa (Jones je Davidovo pravo prezime, nap. a.). Nisam se zaljubila u Davida Bowieja. Bowie je samo netko, neki pjevač, zabavljač... David Jones je čovjek kojeg sam srela i zavoljela.’

S druge pak strane, kada su Davida u njegovoj mirnoj životnoj fazi ispitivali o seksualnosti i prošlosti..., možda najbolju rečenicu izrekao je 2002. gostujući u talk showu “Friday Night With Ross” rekavši:

‘Ništa ne bih mijenjao. Svaka era mojeg života bila je kozmički savršeno posložena. Kao da sam uvijek bio u pravo vrijeme na pravome mjestu. Što se tiče seksualnosti, bio sam promiskuitetan. A jesam li bio hetero ili gay? Ja sam samo uvijek bio sretan.’

Iman je uz njega bila do posljednjeg trenutka, a nakon smrti Davida Bowieja od njega se oprostila riječima: “Voljet ću te do svoje smrti.”

>>Stupio je van i sve je stalo, i kiša koja je do tada lijevala

>>Preminuo David Bowie: 'Bio je pop-genij. Ovo je golemi gubitak'

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar dpejakovic
dpejakovic
09:43 13.01.2016.

Iskreno zaboli me što je bio, bio je odličan glazbenik a to što je bio tripsić zbilja ne bi nikoga trebalo nikoga zanimati!!

Avatar gecdra
gecdra
11:54 13.01.2016.

Još če ga naši mediji proglasit i sdp-ovcem.

GI
gilesfra007
12:08 13.01.2016.

Autorici ove napisanije je ocito najvazniji seksualni zivot druge osobe., vazniji od svega drugoga.............Jeste li znali da je Bowie jedno vrijeme zivio u Njemackoj gdje je snimio albume "Heroes" i "Low" ? Vratio se u Berlin 1987. i odrzao legendarni konzert direktno na tzv 'liniji smrti' pred granicom. Mikrofoni su bili okrenuti prema istocnom Berlinu i tamo se skupilo jako puno njegovih fanova. Naravno da ih je policija Njemacke "Demokratske" Republike rastjeravala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije