Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak glazbenika

Stupio je van i sve je stalo, i kiša koja je do tada lijevala

David Bowie
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
12.01.2016.
u 09:34

Mladen Puljiz, pjevač Boe, sjeća se koncerta Davida Bowieja 5. rujna 1990. u Zagrebu kada su mu nastupili kao predgrupa i prvi ga put slušali uživo

“Volim vas, ­promucao je Bowie, zaprepašten činjenicom da toliki broj ljudi s tamnije strane Zapada zna njegove pjesme”, pisali su mediji poslije koncerta Davida Bowieja 1990. u Zagrebu. Tada se na Maksimiru tim riječima oprostio od hrvatske publike, a zauvijek i od članova grupe Boa koji su mu tog 5. rujna, velike li časti, svirali kao predgrupa i prvi put svojeg idola slušali uživo.

Bio je jako izoliran

– Kada se govori o karijeri Boe, uvijek se spominje taj koncert... U to vrijeme glazbena kritika bila je utjecajna pa su Darko Glavan i Dražen Vrdoljak organizatorima predložili da angažiraju nas za Bowiejevu predgrupu kao sljedbenike art-rock pravca koji je on stvorio. Koje uzbuđenje! – prisjeća se Mladen Puljiz, pjevač Boe, pa nastavlja: – Imao je tonsku probu neposredno prije nas. Motali smo se oko bine i primijetio sam da je pod teškom prehladom. Jedva je govorio. Pitao sam se kako će u takvom stanju pred 60.000 ljudi. No, kada je stupio na pozornicu, nitko nije mogao ni naslutiti da nešto nije u redu, a u medijima nikada nije bilo ni spomenuto da je prije koncerta umalo završio na infuziji... Profesionalac oduvijek i zauvijek. Uglavnom, nismo ga upoznali. Pristup njemu tada nisu imali ni članovi njegova benda. Bio je jako izoliran. Samo smo se pozdravili kad je izlazio na pozornicu. I još ću nešto uvijek pamtiti. Kišu. Lijevala je cijeli dan, a kada je on zakoračio pred publiku, stalo je sve – pa i kiša. Pod utjecajem Bowieja Boa se razvijala, ali doslovno i nastala, o čemu govori zgodna slučajnost.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

– Prvu Davidovu ploču “Space Oddity” donio nam je sa službenog puta u Britaniju tata Slavka Remenarića. Kupio nam je nešto što je tamo bilo jako popularno, a mi smo otkačili na taj album. Kasnije, 80-ih, bio sam u Berlinu, obilazio Davidova mjesta i po povratku kući na gramofon stavio da mi se konstantno vrti B strana albuma “Station to Station”... Bio sam pun inspiracije i poslije te priče nastao je i prvi album Boe – kaže Puljiz pa zaključuje:

Totalna praznina

– Oduševio me i njegov zadnji singl Blackstar. Nama koji glazbu ne shvaćamo kao puko odrađivanje posla to je dalo nadu da ni veliki umjetnici poput njega ne odustaju. Presjeklo me kada sam čuo da je preminuo. Veselio sam se albumu, novom koncertu. Kao umjetnici osjećamo totalnu prazninu. Sigurno ćemo na koncertu 4. veljače u Vintageu odsvirati nešto u spomen na njega.

>>Preminuo David Bowie: 'Bio je pop-genij. Ovo je golemi gubitak'

>>David Bowie - glazbeni genij s tisuću lica

Komentara 4

CA
Calimera
10:24 12.01.2016.

Tocno je tak' bilo, kisa prestala...stigao..unio dinamiku, zaboravio jaku prehladu...ponio raju, ocaran entuzijazmom...adrenalin proradio za cijeli Maksimir, i Zoo proplesao....Jedna od posljednjih svjetlih tocaka (5.rujna 1990.) onome sto je slijedilo....na rubu Zapada....u "serious moonlight"....

TO
tobija
10:10 12.01.2016.

jako loš koncert nemotiviranog bowieja. zato je 97. u domu sportova bilo puno bolje.

GV
golub Vaso
00:14 14.01.2016.

mladene, najbolji dio station to station je naslovna pjesma, najbolja pjesma u karijeri db, možda baš zato jer se nije sjećao (osjećam se užasno pisati u prošlom vremenu) njezinog nastanka i produkcije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije