Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspon skywalkera

Gledali smo nove Ratove zvijezda: Neće se svima svidjeti!

18.12.2019.
u 15:44

Premijerom filma “Uspon Skywalkera” završena je središnja saga “Ratova zvijezda”, jedne od najvećih i najunosnijih franšiza u povijesti filma

Je li moguće da je zaista kraj? Nakon više od četiri desetljeća, premijerom filma “Uspon Skywalkera” završena je središnja saga “Ratova zvijezda”, jedne od najvećih i najunosnijih franšiza u povijesti filma koja je u međuvremenu dobila i niz knjiga, stripova, animiranih serija, TV specijala, videoigara, igračaka...

Malo je serijala toliko snažno obilježilo pop-kulturu, a većina danas aktivnih fanova nije se ni rodila prije premijere prvog nastavka u režiji Georgea Lucasa 1977. godine. Takav kultni status “Ratova zvijezda” prednost je i nedostatak koji dolazi do izražaja na premijeri svakog nastavka jer sasvim je jasno da je gotovo nemoguće napraviti film koji bi zadovoljio sve ukuse, a pogotovo onih najsitničavijih fanova koji svaku repliku iz ranijih filmova već znaju napamet i kao da jedva čekaju da u novim nastavcima otkriju neku grešku.

Svoja očekivanja zato smo ostavili pred kinodvoranom, svjesni da nam je ovo prije svega prilika da se na velikom platnu oprostimo od junaka koji su nam obilježili djetinjstvo.

Cinici će reći da se to dogodilo još na kraju originalne Lucasove trilogije, no činjenica je da su likovi Dartha Vadera, Lukea Skywalkera, princeze Leie, robota C3PO i R2D2 ili dlakavog Chewbacce toliko snažno protkani kroz sve pore kasnije snimljenih filmova da ni smrt nekadašnje glavne glumice Carrie Fisher nije omela njeno pojavljivanje u zadnjim nastavcima serijala.
Kao što smo očekivali, “Uspon Skywalkera” fokusira se na Rey kao mladu nadu pobunjenika, koju drevnim vještinama jedija osobno obučava generalica Leia.

Kao njen antipod vraća se ambivalentni Kylo Ren, Lein sin koji je pao pod snažni utjecaj još uvijek živog imperatora Palpatinea.
Red Sitha, otkrit ćemo, jači je nego ikada i prijeti uništenjem galaksije, a spektakularna borbena utrka s vremenom pretvorit će se i u potragu za korijenima dvoje mladih junaka, koje veže više nego što se isprva činilo.

Kako vam ne bismo pokvarili gledanje filma, još ćemo samo reći da se u njemu iznova pojavljuju neki davni likovi, da neki posebno važni nažalost umiru, da ćemo dobiti odgovore na većinu pitanja koja su nas mučila te da će sudbina galaksije prije odjavne špice postati prilično izvjesna.

Dijelu internetskih trolova vjerojatno se neće svidjeti snažna feministička poruka i tipičan disneyevski zaplet filma, ali neopterećenom gledatelju “Uspon Skywalkera” trebao bi biti zabavno i sasvim zadovoljavajuće iskustvo.

Ruku na srce, njegove klišeizirane replike nećemo pamtiti zauvijek, prvi dio filma rađen je po tipičnoj studijskoj šabloni, pri sredini smo se čak uhvatili da pogledavamo na sat, ali finalnih sat vremena dalo nam je dovoljno emocija, iznenađenja i uzbuđenja da zadovoljni izađemo iz kina.

Velik posao napravili su glavni glumci Daisy Ridley i Adam Driver, iznova potvrđujući da je George Lucas bio u pravu kada je odlučio da će u ključnim ulogama angažirati manje poznate mlade ljude umjesto velikih zvijezda – taj princip pogazio je samo jednom, stavljajući tada već megapopularnu Natalie Portman u ulogu Padmé u prednastavcima sage.

Podsjetimo, prvi film iz Ratova zvijezda, kronološki četvrti u sagi, predstavljen je 1977. godine. Bio je to jedan od prvih velikih pothvata mladog Georgea Lucasa, koji je u redateljskom rezimeu već imao hvaljeni znanstvenofantastični film “THX 1138” te generacijsku komediju “Američki grafiti”.

Inspiriran kultnim “Flash Gordonom”, Lucas je “Ratove zvijezda” zamislio kao epsku svemirsku sapunicu (space opera) koja će se oslanjati na arhetipske likove poznate još od vremena antičkih mitova, oslanjajući se pritom na potpuno nova glumačka imena.

S Markom Hamillom za ulogu Lukea Skywalkera dogovorio se relativno lako, dok je za ulogu princeze Leie Organe isprobao nekoliko glumica uključujući Jodie Foster dok na koncu nije odabrao Carrie Fisher, uz uvjet da smršavi pet kilograma! Pronaći novog Hana Sola bilo je najteže: na audiciji su se izmijenjali Kurt Russell, Nick Nolte, Sylvester Stallone, Bill Murray, Christopher Walken, Burt Reynolds, Jack Nicholson, Al Pacino, Steve Martin, Chevy Chase... Odlična izvedba na audiciji ipak je presudila u korist Harrisona Forda.

Inzistiranje na relativno anonimnim glumcima isplatilo se jer nakon što su “Ratovi zvijezda” postali jedan od najunosnijih filmova u povijesti Hollywooda, ta nova lica postala su sinonimi za Lucasove junake. Njihovo pojavljivanje u finalnim nastavcima sage donijelo nam je zato dodatnu razinu uzbuđenja, dok su fenomenalni specijalni efekti zacementirali “Uspon Skywalkera” kao uspješan, iako ne posebno inovativan proizvod tipičan za trenutak u kojem se Hollywood nalazi.

Iako je velika saga gotova, tvornica Georgea Lucasa već priprema novu trilogiju smještenu u svijet “Ratova zvijezda”, kao i čak tri nove TV serije, kao dodatak animiranoj seriji “Clone Wars” i igranom “Mandalorianu”. Tu je i nova igra “Star Wars Jedi: Fallen Order”, a još nekoliko ih je u pripremi. Čini se da Disney i Lucasart sada svjesno pripremaju velik broj žanrovski i tematski različitih proizvoda kako bi održali interes i pokrili širok raspon ukusa fanova. “Usponu Skywalkera” u dva i pol sata to sigurno nije moglo poći za rukom. Ali budućnost je i tako u serijama i igrama.

Komentara 2

MK
mksdk
17:47 18.12.2019.

Film je propagandistički uradak koji nema nikakvu vezu s originalnom triologijom. I sam naziv "uspon Skywalkera" nema veze sa stvarnošću jer je "Skywalker" prezime a ne titula, te stoga pridruživanje tog prezimena nekom novom (naravno, ženskom) liku koji nema nikakvu vezu s obitelji Skywalker, predstavlja čistu falsifikaciju. A što o filmu misli tvorac izvorne triologije, najbolje se vidi po tome što on nije bio niti prisutan na premijeri filma.

SA
Samson
18:03 23.12.2019.

Ovo nije spoiler ali tko nije gledao a ima namjeru, neka ne čita, iako se radi samo o mom mišljenju. Drago mi je da se film velikom broju ljudi sviđa, rado bih da je to slučaj i sa mnom jer sam zagriženi obožavatelj serijala. Ovo mi je uvjerljivo najgori film zadnje trilogije. Možda najgori SW film uopće, bez obzira što mi je cijela nova trilogija bolje režirana i odglumljena od prednastavaka. Devetka bi svakako prodisala da je pola sata duža jer stvarno ima dobre dijelove ali ipak, scenarij kao cjelina mi je veliko razočaranje, to je najveći uteg filmu. Prvi put je SW film prekršio pravilo koje je Lucas valjda kao mantru ponavljao tokom produkcije svih 6 filmova (i zamalo prekršio u Epizodi I) - ne pretrpavati priču, pojednostaviti scenarij. Ovo što smo dobili je stilski najsličnije njegovom prvom ozbiljnijem draftu SW-a iz 1974. koji je, uz to što je poprilično citirao Kurosawin Hidden Fortress, bio pravi bućkuriš svega i svačega, baš u duhu kasnijih jeftinih SW "rip off" filmova kao npr. urnebesnog Star Crasha, i da je '77. tu verziju snimio, film bi bio flop. Ovo je tehnički nemjerljivo bolje realizirano ali na kraju ima taj "treš" senzibilitet i na trenutke sam osjećao sram gledajući ga. Last Jedi sam morao u kinu pogledati nekoliko puta da mu dam zaključnu ocjenu jer mi je na prvo gledanje bio grozan ali ovo uopće nemam namjeru tako skoro reprizirati. Možda kad se pojavi 4k bluray. Mandalorian i najavljene dvije serije ostaju jedina utjeha u ono što slijedi od serijala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije