Naslovnica Kultura Glazba

Glazba je moja sudbina, to su mi usadili moji slavni djedovi i bake

Ne pristajem na gašenje Omiš Guitar Festa, naš festival ide dalje kaže Neno Munitić koji se predano bavi pedagoškim radom, a utemeljio je i gitarističko natjecanje “Male žice Dalmacije” za mlade.
14. lipnja 2018. u 21:54 0 komentara 978 prikaza
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Neni Munitiću, utemeljitelju i organizatoru međunarodnog festivala gitare Omiš Guitar Fest, umjetnički izričaj i scena bili su predodređeni.

Burno 7. i 8. stoljeće Neven Budak: Srednji vijek bio je zlatno doba hrvatske povijesti

Njegov djed Ante Munitić bio je prvi tenor u splitskom teatru i prvi zborovođa u Omišu i Dugom Ratu, teta Gertruda Beba Munitić popularna operna pjevačica čiji je koloraturni sopran “obarao” svijet, teta Herci Munitić balerina koja je učila od Ane Roje i danas je u Americi umjetnička ravnateljica privatne baletne trupe State Ballet of Rhode Islands, otac Ante, bivši dekan Pomorskog fakulteta, svirao je trubu u kazalištu, skladao, bio član splitskog benda “Aspalathos Brass”, a majka Lela svirala je klavir.

– Istina, ne mogu pobjeći od svog podrijetla. Cijela mi je obitelj umjetnička, odgajan sam uz glazbu, svi su doma uvijek pjevali i plesali, imali smo brojne instrumente, u kazalištu sam od malih nogu. Završio sam osnovnu i srednju Glazbenu školu u Splitu, pjevao u “Mozaiku” sa Severinom i drugima u mjuziklu “Frane štrapalo”, koji je na tekst Ćiće Senjanovića skladao moj otac. No svoj sam umjetnički izraz našao svirajući klasičnu gitaru – kaže Neno Munitić.

Novi festival Klasična glazba promovirat će se i među partijanerima na Zrću

Bio je dekan Visoke škole za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu, utemeljio gitarističko natjecanje “Male žice Dalmacije”, sudi na brojnim međunarodnim natjecanjima... Izdao je zbirku skladbi “Jednog omiškog popodneva” u kojoj se osjeća Dalmacija, održava majstorske radionice diljem Europe, uz popularnu i scensku glazbu sklada djela za gitaru, ali njegov najveći projekt ipak je Omiš Guitar Fest koji je prošle godine, nakon osam godina kontinuiranog održavanja, izostao.

– Veselim se što je gradsko Poglavarstvo nakon godine pauze konačno odlučilo podržati nastavak rada Festivala i što mogu najaviti novi termin njegova odražavanja, od 19. do 25. lipnja 2019. – ekskluzivno je za Večernjak rekao Neno. Omiš Guitar Fest utemeljio je kao mjesto koje će okupljati svjetske majstore akustične, električne i klasične gitare. Teško je opisati entuzijazam mladih koji su se tamo svakog ljeta okupljali, družili, učili i voljeli.

Proljetna aukcija Art Salona Zagreba Rekorder je Bukovac prodan za 30.000 eura

– I najveća svjetska imena prepoznala su Omiš Guitar Fest kao zanimljiv projekt – ističe Munitić,. U Omišu su, zahvaljujući njemu, koncerte održali Carlo Marchione, Goran Krivokapić, Vlatko Stefanovski, Vojin Kocić, Petar Čulić, David Dyakov, Ansambl Laurum, Francesco Scelzo...

– Uvjeren sam da će iduće godine Omiš Guitar Fest biti najveći do sada, i kvalitativno i kvantitativno. Cilj mi je da na koncertu na Plaži bude desetak tisuća ljudi, da spojimo sve naše prednosti, prirodnu ljepotu, sunce, more, gastronomiju i gitaru, da bude najveći festival u jugoistočnoj Europi – kaže pun dječačkog entuzijazma. Kako je, uz Festival dalmatinskih klapa, Guitar Fest glavni kulturni brend Omiša, uvjereni smo da će Munitić uz potporu novih uglednih suradnika i kulturnih djelatnika taj cilj ostvariti.

28. Animafest HAVC je osnovao novu komisiju koja će odlučiti hoće li producent morati vratiti novac za film
Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.