Naslovnica Kultura Glazba

Glazba je moja sudbina, to su mi usadili moji slavni djedovi i bake

Ne pristajem na gašenje Omiš Guitar Festa, naš festival ide dalje kaže Neno Munitić koji se predano bavi pedagoškim radom, a utemeljio je i gitarističko natjecanje “Male žice Dalmacije” za mlade.
14. lipnja 2018. u 21:54 0 komentara 933 prikaza
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Neni Munitiću, utemeljitelju i organizatoru međunarodnog festivala gitare Omiš Guitar Fest, umjetnički izričaj i scena bili su predodređeni.

Burno 7. i 8. stoljeće Neven Budak: Srednji vijek bio je zlatno doba hrvatske povijesti

Njegov djed Ante Munitić bio je prvi tenor u splitskom teatru i prvi zborovođa u Omišu i Dugom Ratu, teta Gertruda Beba Munitić popularna operna pjevačica čiji je koloraturni sopran “obarao” svijet, teta Herci Munitić balerina koja je učila od Ane Roje i danas je u Americi umjetnička ravnateljica privatne baletne trupe State Ballet of Rhode Islands, otac Ante, bivši dekan Pomorskog fakulteta, svirao je trubu u kazalištu, skladao, bio član splitskog benda “Aspalathos Brass”, a majka Lela svirala je klavir.

– Istina, ne mogu pobjeći od svog podrijetla. Cijela mi je obitelj umjetnička, odgajan sam uz glazbu, svi su doma uvijek pjevali i plesali, imali smo brojne instrumente, u kazalištu sam od malih nogu. Završio sam osnovnu i srednju Glazbenu školu u Splitu, pjevao u “Mozaiku” sa Severinom i drugima u mjuziklu “Frane štrapalo”, koji je na tekst Ćiće Senjanovića skladao moj otac. No svoj sam umjetnički izraz našao svirajući klasičnu gitaru – kaže Neno Munitić.

Novi festival Klasična glazba promovirat će se i među partijanerima na Zrću

Bio je dekan Visoke škole za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu, utemeljio gitarističko natjecanje “Male žice Dalmacije”, sudi na brojnim međunarodnim natjecanjima... Izdao je zbirku skladbi “Jednog omiškog popodneva” u kojoj se osjeća Dalmacija, održava majstorske radionice diljem Europe, uz popularnu i scensku glazbu sklada djela za gitaru, ali njegov najveći projekt ipak je Omiš Guitar Fest koji je prošle godine, nakon osam godina kontinuiranog održavanja, izostao.

– Veselim se što je gradsko Poglavarstvo nakon godine pauze konačno odlučilo podržati nastavak rada Festivala i što mogu najaviti novi termin njegova odražavanja, od 19. do 25. lipnja 2019. – ekskluzivno je za Večernjak rekao Neno. Omiš Guitar Fest utemeljio je kao mjesto koje će okupljati svjetske majstore akustične, električne i klasične gitare. Teško je opisati entuzijazam mladih koji su se tamo svakog ljeta okupljali, družili, učili i voljeli.

Proljetna aukcija Art Salona Zagreba Rekorder je Bukovac prodan za 30.000 eura

– I najveća svjetska imena prepoznala su Omiš Guitar Fest kao zanimljiv projekt – ističe Munitić,. U Omišu su, zahvaljujući njemu, koncerte održali Carlo Marchione, Goran Krivokapić, Vlatko Stefanovski, Vojin Kocić, Petar Čulić, David Dyakov, Ansambl Laurum, Francesco Scelzo...

– Uvjeren sam da će iduće godine Omiš Guitar Fest biti najveći do sada, i kvalitativno i kvantitativno. Cilj mi je da na koncertu na Plaži bude desetak tisuća ljudi, da spojimo sve naše prednosti, prirodnu ljepotu, sunce, more, gastronomiju i gitaru, da bude najveći festival u jugoistočnoj Europi – kaže pun dječačkog entuzijazma. Kako je, uz Festival dalmatinskih klapa, Guitar Fest glavni kulturni brend Omiša, uvjereni smo da će Munitić uz potporu novih uglednih suradnika i kulturnih djelatnika taj cilj ostvariti.

28. Animafest HAVC je osnovao novu komisiju koja će odlučiti hoće li producent morati vratiti novac za film
CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.