Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ansamblu stajaće ovacije

Frljić zvijezda beogradskog Bitefa

Oliver Frljić
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
19.09.2018.
u 12:03

Na Filozofskom teatru u Narodnom pozorištu komentirao je i hrvatsku i srpsku zbilju i svoje buduće predstave o Vučiću i Ceci.

Oliver Frljić zvijezda festivala. Tako glasi naslov beogradske Politike koja piše o dvije predstave hrvatskog redatelja Olivera Frljića koje su se našle u glavnom programu beogradskog kazališnog festivala Bitefa. Prva je ona Kerempuhova “Šest likova traži autora”, izvedena u Ateljeu 212, a druga berlinska “Gorki – Alternativa za Njemačku”.

Između umjetnika i aktivista

Ulaznice za obje predstave bile su rasprodane, a dio publike odstajao je predstave. No, Frljić je nastupio i kao gost Filozofskog teatra filozofa Srećka Horvata na pozornici beogradskog Narodnog pozorišta. Na toj je sceni izjavio da su Hrvatska i Srbija sestre po nesučeljavanju s prošlošću te da se u Hrvatskoj i Srbiji živi u kolektivnom zaboravu, ocijenivši da je Aleksandar Vučić savršena paradigma za kolektivni zaborav. Frljić je rekao i da je jako teško podvući crtu između umjetnika i društvenog aktivista, da ljude koji demonstriraju protiv njegovih predstava vidi kao dio performansa, te da bi njihovo nedemonstriranje doživio kao neuspjeh.

Frljić je istaknuo i da demokracija nema mehanizam za sprečavanje davanja legitimiteta političkim platformama koje su nedemokratske te da su mu se kolege u Zagrebu ranije smijale kada je često koristio pojam fašizma. No, ustvrdio je Frljić, ta je dijagnoza bila vrlo precizna, što se vidi i iz aktualnih događanja u Njemačkoj. Frljić inače i dalje traži kazalište u Srbiji u kojem bi radio predstavu o Aleksandru Vučiću, ali mu je u planu i predstava o pjevačici Ceci. Frljić već godinama planira predstavu o Vučiću, za koju je prije četiri godine već imao i glumačku podjelu, a već je i to 2012. godine radio predstavu o ubojstvu srpskog premijera Zorana Đinđića u Ateljeu 212 koja je izazvala puno polemika u Srbiji. Neki su glumci tog kazališta odbili raditi na predstavi.

Utjecaj totalitarnih ideologija

52. Bitef održava se pod motom Svijet bez ljudi, a bavi se temom nacionalizma i sve većim utjecajem totalitarnih ideologija u svijetu. U glavni program uvrštene su i predstave iz Slovenije, Francuske, Estonije, Izraela, Švicarske, Belgije i Njemačke te Srbije.

Među gostujućim predstavama je i predstava “Odilo. Zatamnjenje.Oratorij.” slovenskog redatelja Dragana Živadinova koja se bavi likom Odila Globočnika, slovenskog esesovca za kojeg Živadinov tvrdi da je izmislio koncentracijske logore uništenja te da se javno hvalio da je ubio dva milijuna ljudi. Mediji ovu predstavu najavljuju kao predstavu o apsolutnom zlu.

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
12:55 19.09.2018.

po cemu je on hrvatski redatelj....po količini pljuvanja po istoj pod krinkom umjetnicke slobode....

BA
bakulušić
14:51 19.09.2018.

Frljić je zvijezda ali ne zbog redateljskog rada nego zbog izjava o Hrvatskoj i Hrvatima. Tipičan hrvatski "antifašist" i sramota hrvatskog kulturnog i javnog prostora. Nadajmo se da će njegov redateljski i aktivistički rad u Hrvatskoj netko pametan zaustaviti i smjestiti u ružni dio hrvatske povijesti.

PU
Pukovnik
14:52 19.09.2018.

Napokon doma. Nema više preko granice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije