Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Karakaš je prva od pet premijera

Sljedeća Kerempuhova premijera, 16. prosinca, bit će predstava “Elling” britanskog dramatičara Simona Benta, dramska adaptacija istoimenih poznatih romana, tetralogije norveškog pisca Ingvara Ambjørnsena, prema čijim je djelima snimljen i film 2001. godine, nominiran za Oscar.
05. rujna 2018. u 11:47 0 komentara 154 prikaza

Kazališni ansambli i redatelji već neko vrijeme rade na predstavama nove kazališne sezone, a svoju je jučer i službeno predstavilo zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh. U sezoni čija je tematska okosnica potraga pojedinca za njegovim mjestom u suvremenoj stvarnosti, koristeći pozornicu kao poligon humornog i kreativnog potencijala gdje se satira isprepleće sa stand-upom, slapstickom, apsurdom i crnim humorom, pripremili su pet premijera.

Redatelj Dejan Projkovski Antička dvojba između morala i pravosudnog sustava i dalje je aktualna

Od čega dvije praizvedbe po djelima Damira Karakaša i Une Vizek čime slijede pozitivan trend postavljanja domaćih autora na scenu. Kao prvu premijeru nove sezone, ravnatelj Kerempuha Roman Šušković-Stipanović najavio je praizvedbu predstave “Blue moon” 28. listopada, koju po istoimenu Karakaševu romanu postavlja Boris Liješević. Karakaš je šaljivo kazao kako je njegov jedini uvjet za postavljanje toga romana oduvijek bio da ga postavlja upravo Liješević.

Sljedeća Kerempuhova premijera, 16. prosinca, bit će predstava “Elling” britanskog dramatičara Simona Benta, dramska adaptacija istoimenih poznatih romana, tetralogije norveškog pisca Ingvara Ambjørnsena, prema čijim je djelima snimljen i film 2001. godine, nominiran za Oscar.

Vini Jurčić Vini Jurčić Više nije dovoljno biti dobar, trebaš imati i sreće

U režiji mladoga redatelja Hrvoja Korbara, “Elling” je najavljen kao duhovita, dirljiva, beketovski pomaknuta priča o tandemu društvenih autsajdera, osjetljivom i labilnom Ellingu i njegovu, posve oprečnom, djetinjastom i seksualno ugroženom prijatelju Kjellu, koji se nakon zajedničkog boravka u mentalnoj ustanovi suočavaju s izazovima stvarnoga života. Drugi dio sezone otvara 27. siječnja premijera komedije “Raspad sistema”, koju su napisali glumci i dramatičari britanske kazališne kompanije Mischief Theatre specijalizirane za komediju, a režirat će je Borko Perić.

Neil Simon Dobitnik brojnih nagrada Legenda Broadwaya, američki pisac i scenarist Neil Simon umro u 91. godini

U veljači iduće godine glumci Ivan Đuričić i Vilim Matula premijerno će na sceni Kerempuha u režiji Mislava Brečića oživjeti komediju “Smijeh” po tekstu suvremenog japanskog dramatičara, scenarista, glumca i redatelja Kokija Mitanija. Posljednja premijera u bit će praizvedba dramskog teksta Une Vizek “Ja od jutra nisam stao”, u režiji Nane Šojlev. U tekstu za koji je 2017. dobila Nagradu Marin Držić, Vizek progovara o rodnoj problematici, ali uz sadržajni zaokret – stereotipizirane muške i ženske rodne uloge obrću se na duhovit, apsurdan i nekonvencionalan način, dok uvriježeni klišeji o dinamici muško-ženskih odnosa podliježu satiričkoj oštrici.•

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.