Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ni slutio nije...

Na buvljaku kupio Fabergeovo zlatno jaje vrijedno 33 mil $!

Faberge,zlatno jaje
Foto: Telegraph/YouTube
1/2
19.03.2014.
u 22:47

Htio ga je preprodati, no kupci nisu reagirali jer im se 13.300 dolara činilo previše

Ugledavši zlatno jaje na buvljaku u Americi, trgovac starim željezom nanjušio je dobru priliku za zaradu. Kupio ga je za 13.300 dolara pa pokušao preprodati. Bezuspješno, jer su kupci smatrali da je precijenjeno. U namjeri da dozna stvarnu vrijednost umjetnine, ojađeni vlasnik najprije je konzultirao tražilicu Google, a zatim je odnio na procjenu. Nije ni slutio da će mu ona preko noći donijeti bogatstvo o kojem je mogao samo sanjati, piše The Irish Times.

Naime, ispostavilo se da je jaje za koje nitko nije želio izdvojiti novac djelo slavnog Carla Fabergea, vrijedno vrtoglava 33 milijuna dolara! Riječ je o trećem od ukupno 50 uskrsnih jaja koje je slavni draguljar dizajnirao za rusku kraljevsku obitelj. U unutrašnjosti jajeta nalazi se sat ''Vacheron Constantin'' koji je car Aleksandar III. na blagdan 1887. godine poklonio carici Mariji Fjodorovnoj.

Foto: Telegraph/YouTube

Jaje je posljednji put javnosti prikazano na izložbi u Sankt Peterburgu 1902. godine, a nakon ruskih revolucija zaplijenili su ga boljševici i prodali Zapadu. Od ukupno osam jaja koja nedostaju, pretpostavlja se da su samo tri preživjela revoluciju, uključujući ovo kupljeno na buvljaku. Tek 2011. godine otkriveno je da je ono prodano na aukciji u New Yorku 1964. godine da bi potom završilo na Srednjem zapadu gdje ga je kupio neuki trgovac.

– Svjedočio sam zadivljujućem otkriću u svijetu umjetnosti. Nikada nisam vidio nešto slično. Iznimno blago otkriveno je tako gdje nitko ne bi očekivao – kazao je Kieran McCarthy, predsjednik kompanije za trgovinu antikvitetima specijaliziranu baš za Fabergea.

>>Ukradena replika Fabergeova jajeta vrijedna 100.000 kuna

Komentara 13

Avatar bosanac1951
bosanac1951
07:10 20.03.2014.

Idem u nedjelju na Hrelić, možda pronađem nešto tako......

AM
alberta.mutti.5
09:20 20.03.2014.

Ma prava americka vijest. Sada ce se ukljuciti i Hollywood i NSA i Supermen. Dobro ce biti ako ne padne jedan veliki asteroid. A mozda i rusi kriju na Krimu onaj malezijski avion. Groznica za facebook, twiter....

DA
davos24
09:48 20.03.2014.

Kad bi vidjeli na koji način posluju Sotheby's i takve aukcijske kuće možda onaj video sa hrenovkama i ne bi bio tako gadljiv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije