Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mladi tenor

Filip Filipović priprema se za prestižni newyorški Metropolitan

Foto: HNK Zagreb
28.06.2023.
u 10:29

Osvajanje nagrade na uglednom međunarodnom natjecanju Hans Gabor Belvedere mladom zagrebačkom tenoru donijelo je priliku za audiciju u newyorškoj opernoj kući

Mladi zagrebački tenor i solist zagrebačke Opere Filip Filipović na nedavnom je uglednom međunarodnom natjecanju Hans Gabor Belvedere održanom u Dortmundu osvojio drugu nagradu i 3500 eura. Taj veliki međunarodni uspjeh okrunio je i s dvije posebne nagrade.

- Uz novčanu nagradu za drugo mjesto, dobio sam i dvije posebne nagrade. Prva od njih je audicija za Lindemann Young Artists Programm & Laffont Competition u Metropolitan operi u New Yorku, a druga je angažman u Deutsche Oper am Rhein koja je organizirana kao kazališno partnerstvo između dvaju gradova, Düsseldorfa i Duisburga. O potonjem angažmanu još nemam informacije, a što se tiče Metropolitana, već su mi se javili i trebao bih iduće kazališne sezone ići na audiciju. Sada još samo trebamo dogovoriti termine - kaže taj ambiciozni tenor koji je ove sezone u Zagrebu uspješno debitirao i kao Verdijev Alfredo, i to pod ravnanjem Ivana Repušića.

Pitali smo ga i koliko su mu važna međunarodna natjecanja.

- Međunarodna natjecanja, pa tako i Belvedere, zapravo su odlična prilika za upoznavanje ljud iz industrije i stvaranje novih poslovnih prilika. Mislim da su već ove dvije posebne nagrade koje uključuju angažmane fantastične prilike u mojoj karijeri, ali primio sam još poneki mail za audicije dok sam boravio u Njemačkoj. Naravno, ništa još nije konkretno dogovoreno, tek su mi se otvorile te mogućnosti i vidjet ćemo što dalje slijedi - ističe Filipović.

A što je pjevao u finalu, u kojem je bio još jedan hrvatski pjevač, kontratenor Filip Klisović?

- U finalu je žiri odabrao da pjevam, meni trenutačno veoma blisku i dragu, ariju Alfreda iz Verdijeve Traviate - Lunge da lei. Prije nego što je uopće počelo natjecanje u Dortmundu, žiri je u brojnim svjetskim gradovima radio predselekciju. U Hrvatskoj su audicije bile u Zagrebu i Varaždinu. Trebao sam ići na audiciju u Zagreb, ali sam se razbolio pa sam na kraju otišao na audiciju u Varaždin i prošao. Zatim su slijedile tri etape natjecanja koje su u desetak dana održane u Dortmundu, gdje je posljednji bio finale u kojem je arija izvođena uz pratnju orkestra u dortmundskom kazalištu. Volio bih svakako otići na još koje međunarodno natjecanje dok još imam priliku. Naime, većina opernih pjevačkih natjecanja ima dobnu granicu za kandidate koji se mogu prijaviti i ona je oko 30 godina, uz koju godinu više ili manje. Zasad nemam u planu neko određeno natjecanje, ali rado bih se svakako prijavio na još neko - kaže Filipović.

U HNK Zagreb sezona je pri kraju pa mladog tenora čeka još samo uloga Ismaelea u Nabuccu na zagrebačkom opernom festivalu, a iduće godine pjevat će Ferranda u Mozartovoj Cosi fan tutte
Foto: Luka stanzl/PIXSELL

A što ga čeka do kraja ove i sljedeće sezone u zagrebačkom HNK?

- Trenutačno smo pred završetkom kazališne sezone i čeka me još samo Ismaele u Nabuccu potkraj lipnja na zagrebačkom opernom festivalu. Iduće sezone me zasad od novih uloga čeka uloga Ferranda u Mozartovoj Cosi fan tutte. Prije tri mjeseca sam i diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Diplomski rad pisao sam o Taminu i Mozartovoj Čarobnoj fruli što je ujedno i moja prva velika uloga koju sam imao prilike izvoditi. Trenutačno razmišljam o usavršavanju u inozemstvu. Naravno, trebam uskladiti svoj raspored u kazalištu s nekim mogućnostima usavršavanja pa ćemo vidjeti kako to sve uskladiti i je li to uopće moguće - govori nam tenor koji publiku oduševljava zvonkim i svježim glasom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije