Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Da političari hodaju, imali bi drugačiju sliku o Hrvatskoj

Na izložbi svojih karikatura u Klubu kulture u Križevcima, u sklopu festivala Culture Shock, popularni Srećko Puntarić naglasio da materijala za inspiraciju uvijek ima, ali da nije uvijek smiješan, jer ima stvari koja ga i žaloste i rastužuju. Predstavio je izbor svojih radova duhovne tematike, poručujući da i karikature mogu biti način pronalaska istinskih vrijednosti
30. ožujka 2014. u 22:52 1 komentara 460 prikaza
Srećko Puntarić Felix u Križevcima
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/5

Karikaturist Srećko Puntarić, čiji je Felix već 19 godina jedan od simbola Večernjeg lista, izlagao je prvi put u Križevcima. Na 10. festivalu Culture Shock predstavio je izbor svojih radova duhovne tematike, posvećene "pronalasku istinskih vrijednosti i kršćanina u svakom od nas", a prigodno i uz korizmu.

Time je, kako je rekao i na izložbi u Klubu kulture, ponudio i svojevrsni kulturni šok na pozitivan način. Govoreći o inspiraciji za svoje karikature, Puntarić je kazao da "u Hrvatskoj materijala za to ima, ali nije smiješan", ali i da on, dodaje, "ima senzore malo izoštrene, da vidi tu ljudsku glupost."

Srećko Puntarić Felix u Križevcima | Autor : '' Foto: ''

- Od jutra se nudi toliko toga, a karikaturistu je najteži dio posla takvu stvarnost preraditi da bude duhovita - objasnio je popularni Felix, ističući da je na svoj način i karikatura traženje istine.

- Koliko vidim stvari koje me mogu nasmijati, toliko vidim i one koje ožalošćuju i ljute kad šećete ulicom i na potezu od 200 metara vidite i otužne scene da ljudi kopaju po smeću ili prose. Te stvari političari ne vide jer ne hodaju. Preporučio bih im zato da idu pješke, jer bi onda možda imali drugačiju sliku o Hrvatskoj - poručio je Puntarić, koji je održao i radionicu izrade karikature.

Srećko Puntarić Felix u Križevcima | Autor : '' Foto: ''

Izložba Felixovih radova u križevačkom Klubu kulture ostaje otvorena još desetak dana, kao jedan od nosivih programa ovogodišnjega, jubilarnog festivala Culture Shock, kojeg provode udruge K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T.

ministri PREKOMJERNI DEFICIT Ministri u panici: Moraju uštedjeti 3,6 milijardi kn, a ne znaju kako Srećko Puntarić Felix srećko puntarić Upoznajte svog omiljenog karikaturista, tvorca Felixa!

S ponudom koja nadmašuje slične u većim gradovima, a pogotovo programe gradskih kulturnih ustanova na lokalnom proračunu, s volonterskim naporima ove udruge od 2005. gotovo dvomjesečnim zbivanjima održavaju kulturu živom u provinciji.

No, ovih dana i oni su žrtve kresanja državnih dotacija za kulturu, pa je tako P.O.I.N.T.-u prvi put unazad nekoliko godina Ministarstvo kulture odbilo financirati ovaj festival, što dovodi u pitanje i nastavak ostvarivanja sadržaja do kraja travnja. Obzirom na to da ih ni Koprivničko-križevačka županija nije novčano poduprijela, iako je program usmjeren i promiče i lokalne umjetnike i znanstvenike, udruge će se mobilizirati i tražiti objašnjenja, doznajemo, i na toj instanci, kao i u gradskoj upravi, odakle su ranije najavili da podržavaju Festival i da će naći dodatna sredstva (već su dali određenu svotu prema programu).

Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Gospodine Punatariću, uopće nije moguće to da naši političari hodaju. Naime, kad bi hodali, ne bi bili političari. Vožnja u skupom automobilu jedino je što ih čini političarima, jer najčešće nemaju drugih kvaliteta za taj posao. Na žalost, u Hrvatskoj ... prikaži još!oj vrijedi balkanosko pravilo: što mu je na raspolaganju skuplji automobil to je političar uspješniji.