Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STAKLO U HRVATA

Fascinantna "Transparentna ljepota" u čak tri muzeja

'19.06.2013., Zagreb - U muzeju Mimara odrzana je konferencija za medije povodom izlozbe - Transparentna ljepota, staklo iz hrvatskih muzeja. Lada Ratkovic Bukovcan, Miroslav Gasparovic, Vesna Juric B
'Davor Puklavec/PIXSELL'
19.06.2013.
u 16:30

Predstavit će relativno malo poznatu hrvatsku baštinu koja je svjetskog nivoa, najavljuje Miroslav Gašparović

Izložba \"Transparentna ljepota – Staklo iz hrvatskih muzeja\", pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića kojom se obilježava u ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a otvara se 27. lipnja, predstavljena je u srijedu u Muzeju Mimara. Kako je istaknuto, riječ je o iznimnom projektu u organizaciji tri zagrebačka muzeja – Muzeja za umjetnost i obrt, Arheološkog muzeja i Muzeja Mimara u suradnji s trideset muzeja iz cijele Hrvatske. Na trima zasebnim izložbama bit će predstavljeno bogatstvo staklenih artefakata u Hrvatskoj nastalih tijekom četiri tisućljeća putem više od 600 vrhunskih ostvarenja iz brojnih muzejskih zbirki.

– Ideja je bila pokazati onaj segment hrvatske baštine koji je svjetskoga nivoa, a koji je relativno manje poznat – kazao je Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a u kojemu će biti izložba stakla nastalog od renesanse do sredine 20. stoljeća. U Arheološkom muzeju publika će moći vidjeti primjerke od 2. tisućljeća pr. Kr. do srednjega vijeka, a u Muzeju Mimara djela suvremenih, živućih autora.

Širok pregled stilova

Zoran Gregl, jedan od autora projekta, kazao je kako će izložba u Arheološkom muzeju u kojem će biti pokriveni najstariji nalazi i s kojom kronološki i počinje priča o staklu, imati četiri teme – stari vijek, antiku, srednji vijek i islamsko staklo. O sadržaju izložbe u MUO-u govorila je Lada Ratković Bukovčan također jedna od autorica projekta.

– Putem više od 360 eksponata iščitat ćemo povijest staklarstva i upoznati se s vrlo složenim odnosima, kontaktima i izmjenama iskustava koje su tijekom stoljeća bujali između Hrvatske i okolnih zemalja, kao i s kulturom življenja kroz stoljeća. Vidjet ćemo i prisutnost europske baštine kojoj pripadamo i koju smo uvijek dijelili te povijest tehnika i radionica s akcentima na pojedinim značajnim majstorima – kazala je L. Ratković Bukovčan. Kako je kazala, na izložbi u MUO-u bit će predstavljena muranska i barokna ostvarenja, radovi iz čeških radionica, brušeno staklo 18. stoljeća, neuhvatljiv pregled stilova i neostilova 19. stoljeća sve do ostvarenja 20. stoljeća autora poput Antuna Motike i Raoula Goldonija. Izložba stakla kronološki završava u Muzeju Mimara gdje će biti, među ostalim, izložena djela Kuzme Kovačića, Kažimira Hrastea, Petra Dolića, Gordane Drinković i Jagode Buić.

Poticaj mladim autorima

– U Muzeju Mimara pristupili smo na jedan drukčiji način jer predmeti koji će tu biti izloženi još nisu dio muzejskih fundusa, a time želimo potaknuti nove generacije da izrađuju u staklu – rekla je Ratković Bukovčan uputivši poziv publici da dođe vidjeti bajkovitu izložbu čiji postav potpisuje Željko Kovačić, a vizualni identitet Studio Rašić. U atriju Mimare ujedno su predstavljeni i prigodni suveniri koje je osmislila Gordana Drinković. Na predstavljanju projekta sudjelovali su i pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, ravnateljica Arheološkog muzeja u Zagrebu Jacqueline Balen te ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić. Izložba će biti otvorena do 13. listopada i za sve tri izložbe vrijedit će jedna ulaznica.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije