Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beogradska filharmonija nastupila u Lisinskom

Fantastičan koncert potiče pitanje: zašto se odustaje od suradnje?

tang
Foto: Tomislav Čuveljak/ZF
29.05.2014.
u 19:54

Večer je bila obilježena humanošću i suradnjim, ali povrh svega toga i sjajnim muziciranjem orkestra i gostujuće vatrene dame s violinom Liane Isakadze

Koncert Beogradske filharmonije u ponedjeljak u Lisinskom bio je blistav uskličnik na kraju trogodišnjeg međufilharmonijskog projekta započetog između Beograda, Zagreba i Ljubljane pod naslovom "Pika, točka, tačka".

Usred sezone iz Regionalnog je ciklusa najprije ispala Ljubljana, a onda je odluku da u sljedećoj sezoni odustane od razmjene s Beogradom donio i Zagreb.

Ne znamo zašto, pitat ćemo novog ravnatelja Zagrebačke filharmonije Mirka Bocha čim potkraj ovog tjedna bude službeno imenovan. Dosadašnji ravnatelj ZF i supokretač "Pike, točke, tačke" Miljenko Puljić preksinoć je zahvalio svima koji su sudjelovali i koji su podupirali projekt.

Šteta! Beogradski orkestar koji će još dugo čekati svoju dvoranu u Beogradu ostat će bez prilike da bar jednom godišnje stisne gas do daske u Lisinskom i uživa u vlastitom zvuku. No, najesen ih zato čekaju Carnegie Hall i najbolje dvorane Chicaga, Clevelenda i Washingtona. Na gubitku će biti ponajprije zagrebačka publika.

Preksinoćnji je koncert bio demonstracija i humanosti i lijepe kulturne suradnje, ali povrh svega i onog glavnog: vrhunskog muziciranja!

U spomen na stradale u poplavama, za koje smo u predvorju ostavljali priloge, počelo se Barberovim Adagiom, ovaj put osobito potresnim. Potom smo nakon mnogih godina ponovno čuli veliku i još uvijek itekako vatrenu damu s violinom Ilanu Isakadze u Barberovu Violinskom koncertu i na bis u bravuroznoj varijaciji iz Bachove Chiaccone.

I na kraju fantastična izvedba Simfonijskih plesova Sergeja Rahmanjinova. Beogradski filharmoničari i njihov šef dirigent maestro Muhai Tang bili su jedna duša i tijelo. I to vrhunsko tijelo brzih i zdravih živaca ispunjeno strašću za glazbom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije