Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi album

Elvis Stanić je “svemirski brod” od gitarista, producenta i aranžera na našoj jazz sceni

Aquarius records
22.07.2022.
u 10:45

Elvis Stanić Group objavio je novi album Insomnia, na kojem s njim rade sjajna pjevačica Alba Nacinovich, klavijaturist Ivan Popeskić, basist Damjan Grbac i bubnjar Branimir Gazdik

Elvis Stanić je “svemirski brod” od gitarista, producenta i aranžera na domaćem i stranom terenu. Jedan od najuspješnijih i najtalentiranijih domaćih glazbenika godinama se kretao po raznim žanrovskim smjerovima jazza, a kao uspješan band leader sudjelovao na mnogim značajnim projektima domaćih zvijezda, pjevača i pjevačica.

Imao sam čast pisati bilješku na omotnici njegova prvog albuma “Terra Sacra” iz 1997., a 25 godina poslije pod egidom Elvis Stanić Group objavio je album “Insomnia”. Prvi nakon četiri godine, nije obilježen “nesanicom” koja nas je progonila tijekom pandemije, nego zove na buđenje vrhunskom svirkom i autorskim skladbama. U devet tema albuma, od tona gitare do skladbi, aranžmana i vokalnih dionica, Stanić sa sjajnom ekipom muzičara prolazi terenom jazz fuzija u kojima osim sjajnih instrumentalnih dionica ima etničkih ukrasa (“Sophia”), harmonike u “Valse triste”, sjajnih vokalnih dionica ili govornih dijelova poput uvodne “Orgonon”. No, prvenstveno čujete sjajnu, eksplozivnu svirku i međuigre gitara, klavijatura i ritam-sekcije koje iza sebe na velikoj razdaljini ostavljaju bilo što usporedivo.

Na albumu “Insomnia” sa Stanićem rade sjajna pjevačica Alba Nacinovich, koju ste prije nekoliko godina mogli zapaziti u duetu Alba & Leo, klavijaturist Ivan Popeskić, basist Damjan Grbac i bubnjar Branimir Gazdik. Svi zajedno donose pravu bombu zvuka i svirke koja se kotrlja zvučnicima bez potrebe da je nazovete jazz-fusion. Jednostavno, riječ je o najboljoj svirci i pjevanju koje ćete ove godine čuti kod nas. Koliko su sjajni u bržim skladbama, toliko su uvjerljivi u baladi “Light My Fire” s vokalom Albe, koja ambijentom, kao i odlična “Falling 80’s” svirkom benda i tonom Elvisove gitare pokazuje instrumentalista i producenta koji ima sve u malom prstu, ali ima jako puno toga i u glavi i srcu.

Prije svega artikuliran i sposoban u svim fazama rada, do komuniciranja svojih ideja drugima – a ti drugi na “Insomniji” su ponajbolji domaći glazbenici – ili publici i kolegama s kojima surađuje, Elvis Stanić neusporedivo je kompletna pojava domaće jazz scene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije