Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA

Elita svjetske karikature u Sisku

02.07.2018.
u 15:18

Na četvrtu Međunarodnu izložbu karikature ove se godine prijavilo 885 karikaturista iz 87 država s 2388 radova

Do kraja srpnja Gradski muzej Sisak domaćin je četvrte Međunarodne izložbe karikature MIKS 2018.

Tema izložba ove godine su pirati pa nosi ime “Crna jedra”, a po broju prijavljenih autora i radova najveća je ove godine u svijetu.

– Riječ je o trenutačno najvećem festivalu karikature u svijetu za koji se prijavilo ukupno 885 autora iz 87 država s 2388 radova. Za izložbu je odabrano 105 radova najboljih svjetskih karikaturista – kazuje nam organizator izložbe Nenad Ostojić.

Nagrade Rusu i Poljacima

 Međunarodni žiri odlučio je prvu nagradu izložbe dati Rusu Igoru Smirnovu za njegov izvanredno detaljan rad koji je nastajao čak tri mjeseca. U stilu velikih Bruegelovih likovnih satiričkih kompozicija. Smirnov je sve sile zla današnjice i njihova djela stavio pod varljivu zastavu lažnog smiješka.

Drugo i treće mjesto zauzeli su Poljaci Marcin Bondarowicz i Slawomir Makac. 
– Odabrali smo temu pirata jer su danas karikaturisti posljednji romantični pirati svijeta, spremni braniti svoje pravo na kritičko razmišljanje i promišljanje. Umjetnici su mogli tematizirati pirate prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te smo očito pogodili temu, uzmemo li u obzir broj prijavljenih radova”, dodaje Ostojić.

Kako je istaknuto na otvorenju izložbe, teška su vremena za karikaturiste. Proteklih su godina bili uhićivani i osuđeni na zatvorske kazne u Bangladešu i Turskoj, a u posljednje vrijeme zbog političkih tema dobivaju otkaze i karikaturisti u SAD-u.

Velika prilika za grad

– Većina karikaturu poistovjećuje s petominutnim portretima s plaže, no karikaturisti su zapravo umjetnici od kojih je većina završila grafičke ili likovne akademije i na ovakvoj se izložbi najbolje vidi njihova prava strana – napominje Ostojić, dodavši kako je činjenica da se u Sisku održava najveći svjetski festival karikature prilika koju treba iskoristiti i podići  na višu razinu.

1/3
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije