Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Dva desetljeća časopisa Frakcija besplatno dostupna online

U klubu Booksa u subotu 21. prosinca održat će se druženje povodom predstavljanja digitalne arhive časopisa za izvedbene umjetnosti Frakcija.
20. prosinca 2019. u 11:49 0 komentara 67 prikaza
Foto: Promo

U subotu, 21. prosinca u 12 sati u klubu Booksa održat će se druženje povodom objave digitalne arhive časopisa za izvedbene umjetnosti "Frakcija"

Časopis Poezija obilježio 15. godina postojanja Od honorara za deset objavljenih pjesama nekad se moglo živjeti

Očekuju vas kava i kolači, kratki predah od adventske groznice te (besplatni) svesci legendarnog i već dugo nedostupnog kazališnog časopisa kojima možete obradovati rodbinu i prijatelje, ali ponajviše sebe!

Projekt javne digitalne arhive časopisa za izvedbene umjetnosti Frakcija koji je izlazio u periodu 1995.-2015. godine omogućuje profesionalnoj i široj javnosti uvid u dva desetljeća jednog od dugovječnijih publicističkih projekata u Hrvatskoj, ne samo u nezavisnoj kulturi, nego i u području kulturnih časopisa općenito.

"O čemu je Zuppa pisao u tematu Političnost 90-ih?
Koliko puta smo objavili neki Žižekov tekst? (Jednom.)
Koja autorica je napisala najveći broj članaka? (Ivana Sajko.)
Tko su nam tih godina bili najdraži autori? Gregory Shollete ili Peter Sellars (onaj drugi)? Darko Lukić ili Xavier Le Roy? Nataša Govedić ili Guillermo Gomez-Peña? Camille Paglia ili Goran Sergej Pristaš? Bojana Cvejić ili Claudia Castelluci? Marin Blažević ili Eugenio Barba?" i još štošta, moći ćete saznati od 21. prosinca od kada će na stranici https://frakcija.cdu.hr/ biti dostupno 1247 online članaka, intervjua i priloga iz 20- godišnjeg perioda izlaženja časopisa, stoji u najavi događanja. 

Bez trećeg Feministički manifest o ljubavi i posjedovanju koji mnogi ni danas ne prihvaćaju

Započeta iz potrebe artikulacije teorijsko-kritičke platforme za suvremena kretanja u izvedbenim umjetnostima, Frakcija je aktivno gradila kontekst za novu i aktualnu umjetnost te pružila podršku cjelokupnoj nezavisnoj sceni u Hrvatskoj što je, pogotovo u devedesetima, značilo i opozicijsku političku opciju i otpor prema dominantnim kulturnim politikama. Ovaj sadržajno progresivan i međunarodno relevantan časopis nositelj je pamćenja niza lokalnih organizacija, institucija, umjetnika i umjetničkih skupina koje djeluju u Hrvatskoj 1995.-2015. godine.

Projekt digitalne arhive Frakcije uključuje digitalizaciju svih izdanja časopisa, trajnu i javno dostupnu arhivu te bibliografiju pretraživu po izdanju, autoru, naslovu i temi. Arhiva časopisa za izvedbene umjetnosti Frakcija dio je medijske zbirke Internetskog arhiva (The Internet Archive), on-line knjižnice i arhiva mrežnih i multimedijalnih sredstava. Svako izdanje moguće je prelistati online ili preuzeti u nizu formata, uključujući PDF, Kindle, epub, i dr.

hoerspiel Božićne izvedbe kazališne priče o romantici ranih dana radija

Projekt je u 2019. godini podržala Zaklada Kultura nova i time omogućila dovršetak te javnu i trajnu objavu ove arhive.

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.