Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hoerspiel

Božićne izvedbe kazališne priče o romantici ranih dana radija

Foto: Marin Franov
13.12.2019.
u 15:40

U Sceni Ribnjak u subotu, 28. prosinca održat će se dvije izvedbe radiofonijske predstave Hoerspiel u spomen na Zvonimira Bajsića i Antu Perkovića.

HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje), od publike i kritike cijenjena „kazališna priča o misteriju i romantici ranih dana radija“ dramaturginje i redateljice Pavlice Bajsić Brazzoduro u kojem već skoro 6 godina nastupa 10 glumaca, glazbenika, radijskih autora i ton-majstora – vraća se u Zagreb!

U Sceni Ribnjak u subotu, 28. prosinca održat će se dvije izvedbe, u 18 sati i u 20:30 sati.

Predstava radiofonijskog teatra u spomen na Zvonimira Bajsića i Antu Perkovića govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera. Zadivljena a ponekad i sumnjičava publika se tih večeri okupljala oko radio-aparata, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet. Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, “malim ljudima unutar radijske kutije”, Hoerspiel na jedan neobičan način evocira i duh Zagreba u vrijeme između dva svjetska rata, ali i kasnije.

I dok je 1973. godine, u dokumentarnoj radio-drami Ad Libitum, Zvonimira Bajsića i suradnika, jedna baka izrazila želju da ljudi koje ona čuje na radiju izađu od tamo i dođu podijeliti ručak s njom, u Hoerspielu radio poziva vas da uđete u njega. Bez ručka ali uz čašicu domaće rakije.

U ovim sve manje spojivim vremenima, spojimo se malo dalje od varljivih šarenih kuglica i kupovnih moći, utonimo u tajnu ovog medija koji je na svojim počecima bio poput autentičnog božićnog misterija. Vremenima unatoč, nudio je nadu.

Hoerspiel izvode Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Dino Brazzoduro, Nina Bajsić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić/Dalibor Piskrec i Pavlica Bajsić Brazzoduro uz snimke glasova Ante Perkovića i Zvonimira Bajsića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije