Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji ispraćaj

Dubravka Ugrešić otišla uz Cohena i ‘Bella Ciao’

Shevuan Williams
30.03.2023.
u 09:50

Zagrebačka komemoracija održat će se 17. travnja u organizaciji njenih hrvatskih izdavača

Posljednji ispraćaj jedne od najprevođenijih hrvatskih književnica Dubravke Ugrešić bio je u subotu u Amsterdamu, gradu u kojem je živjela od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća i u kojem je i umrla 17. ožujka, deset dana prije sedamdeset i četvrtog rođendana. Zagrebačka komemoracija održat će se 17. travnja u organizaciji njenih hrvatskih izdavača, a to su Mama, Booksa, Fraktura i Oaza.

Amsterdamska ceremonija ispraćaja održana je u tamošnjoj vili Huize Frankendael. Održano je šest govora, a bilo je tu i nekoliko glazbenih točaka. Prisutni su svaki govor i glazbenu točku pozdravljali pljeskom, što nije uobičajeno za nizozemske ispraćaje.

Svi su govori bili na engleskom jeziku, a nakon ceremonije lijes je odvezen na Novo istočno groblje. Tekst Dubravkine nizozemske nakladnice Elik Lettinge, koja je u vrijeme održavanja ceremonije bila na grčkom otoku Syrosu, pročitala je Maja Vodopivec, a govorili su i Dubravkin nizozemski prevoditelj Roel Schuyt (koji je na svečanosti svirao i violinu u skladbi Doina Purtata) te filmska redateljica i Dubravkina prijateljica Lidija Zelović, koja je svoj govor završila riječima: “Drugarice moja, bilo je časno živjeti s tobom”. Oproštajni govor američkog nakladnika Chada Posta također je pročitala Maja Vodopivec, a govorile su još i nizozemske književnice Jessica Voeten i Mariet Meester. Svečanost je počela pjesmom Leonarda Cohena “Dance Me to the End of Love”, a mogle su se čuti “Moskovske večeri” i “Bella Ciao”, kojom je jednosatna ceremonija ispraćaja i zaključena.

Posljednja knjiga koja je Dubravki Ugrešić objavljena u Hrvatskoj je slikovnica “Jedan dan u životu foke Marisol”, koju je objavila Oaza Books, ilustrirala Ana Kovačić, a grafički oblikovala Ivana Borovnjak. Ta je knjiga ušla među osamnaest najljepše oblikovanih knjiga objavljenih u Hrvatskoj 2022. godine po izboru Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Slikovnica će biti izložena na sajmovima knjiga u Leipzigu i Frankfurtu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije