Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svećenikova djeca

Drama i farsa koje žive u našoj svakodnevici

Svećenikova djeca
Žarko Bašić/Pixsell
15.03.2013.
u 23:30

Redatelj Mario Kovač i dramaturginja Dora Delbianco svjesno predstavu odmiču od uobičajene kerempuhovske estetike

Na krilima velikog filmskog uspjeha i rekordne gledanosti istoimenog filma Satričko kazalište Kerempuh premijerno je izvelo Svećenikovu djecu, dramu Mate Matišića, u režiji Marija Kovača. Priča je ovdje vraćena orginalu, pa bušenje kondoma zbog povećanja nataliteta u Hrvata postaje tek epizoda koja razotkriva ljudske tragedije.

Mario Kovač, i dramaturginja Dora Delbianco, dramu (i tragikomediju i farsu) svjesno postavljaju odmaknuto od uobičajenih kerempuhovskih naslova, te predstavu počinju i završavaju u snoviđenju i ludnici, kao metafori svijeta oko nas. Malo je tu smijeha, a puno suza, a najjasniji zaključak reći će sam don Fabijan, ispovjedajući se pred smrt: kako bi to bilo da vjernici saznaju što im je svećenih govorio s oltara.

Treba li se onda čuditi što su autori drugog svećenika u priči, onog koji mora donijeti konačan sud, odjenuli u bijelo, tako da u trenutku kada izađe na scenu u glavi svakog promatrača zatitra slika pravog svećenika u bijelom. I time je naglašeno da teme ove predstave ne žive u nekom malom, čudom, hrvatskom mjestu, već tu svuda oko nas.

Glumačkn predstavu nosi Željko Königsknecht u ulozi don Fabijana, ali podjednako dobar je i Edo Vujić kao trafikant Petra. Razapeta između njih je Marta. Branka Trlin u ovoj ulozi uspijeva dočarati ženu kojoj je mladenaćka trudnoća sa svećenikom i abortus koji je slijedio uništio ostatak život, onog kojeg provodi na župnom dvoru tog istog svećenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije