Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVOJE HRIBAR

'Domovinski rat prebrzo izlazi iz kolektivne memorije i postaje mit'

PREDRAG MATIĆ,DEAN ŠOŠA,HRVOJE HRIBAR (1)
Foto: Ministarstvo branitelja
1/3
17.06.2013.
u 14:08

Najbolja kratka priča bit će ekranizirana u sklopu projekta Ministarstva branitelja

Ministarstvo branitelja u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC), Hrvatskom radiotelevizijom (HRT), Hrvatskim društvom pisaca (HDP)i Vukovar Film Festivalom (VFF) danas je predstavilo projekt \"Jedna slika iz Domovinskog rata\".

Realizacija projekta zamišljena je u dvije faze; prva faza podrazumijeva traženje najbolje kratke priče pod nazivom \"Jedna slika iz Domovinskog rata\", dok će druga faza projekta biti ekranizacija najbolje pristigle kratke priče. Partneri u projektu najavili su kako s današnjom konferencijom za medije i objavom Javnog poziva za kratku priču \"Jedna slika iz Domovinskog rata\" kreće traženje književnog ostvarenja koje tematizira osobni ili posredni doživljaj Domovinskog rata, događaj stvarne ili fikcijske naravi, a koje svojom formom, sadržajem i stilom predstavlja uistinu najbolji rad.

- Projektom \"Jedna slika iz Domovinskog rata\" želimo valorizirati, a usudio bih se reći i iz umjetničke perspektive kritički sagledati Domovinski rat. Ovo je naš doprinos književnoj i filmskoj produkciju u Hrvatskoj - rekao je ministar branitelja Predrag Matić.

- HAVC je javna tvornica za obradu i doradu priča. Domovinski rat prebrzo izlazi iz kolektivne memorije, a istovremeno prebrzo postaje mit – u pozitivnom i negativnom smislu. Ovim projektom tražimo zrnca autentične memorije pa zato krećemo u potragu za darovitim ljudima koji imaju što za ispričati - rekao je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

Urednik 3. programa HTV-a Dean Šoša rekao je kako je devedesetih godina propuštena prilika da kroz film svjedočimo o događajima tijekom Domovinskog rata.

- Ovim natječajem želimo popuniti tu prazninu i stvoriti nove audiovizualne sadržaje koji će postati javno dobro, materijali koje ćemo moći puštati u određenim prigodama na javnoj televiziji kako bismo reprezentirali prave vrijednosti Domovinskog rata - rekao je Šoša.

- U ovom natječaju tražimo ljudski pristup u reprezentaciji iskustva Domovinskog rata kroz književnost i film. S vremenom politika će se iščistiti, a pamtit će se ono što ostane zabilježeno kroz umjetnost. Umjetničko djelo zato se i najbolje može valorizirati kroz priče koje tematici pristupaju iz različitih perspektiva. Istinito svjedočanstvo ne znači glorifikaciju ratovanja, nego spremnost da se zaštiti slabije od sebe – a upravo je to vrijednost koju su hrvatski branitelji demonstrirali u Domovinskom ratu - istaknuo je književnik i član HDP-a Tomica Bajsić.

Rok za prijavu kratkih priča je do 16. srpnja ove godine, dok će Povjerenstvo za vrednovanje svoju odluku o tri najbolje kratke priče pristigle na Javni poziv donijeti u roku od 80 dana od dana završetka Javnog poziva. Razmatranje i vrednovanje kratkih priča obavlja peteročlano Povjerenstvo za vrednovanje, sastavljeno od po jednog predstavnika Ministarstva branitelja, Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije, Hrvatskog društva pisaca i Vukovar Film Festivala. Nagradni fond Javnog poziva za kratku priču iznosi 15.000,00 kn, a tri najbolje kratke priče bit će nagrađene. Prva nagrada uključuje novčani iznos od 8.000,00 kn te filmsku ekranizaciju, dok će film biti premijerno prikazan na Vukovar Film Festivalu 2014. godine.

>> Matić: Branitelji nisu osjetili krizu jer im prava nisu smanjena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije