Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Dokumentarno-igrani film 'Žumberački uskoci' 8. srpnja dolazi i u Vukovar

U filmu se razmjenjuju igrane scene i dokumentarni dio u kojem su na najškakljivija pitanja o porijeklu uskoka odgovarali i priznati povjesničari, vođe grkokatoličke vjerske zajednice, ali i rimokatolički svećenik, potomci rimokatoličkih i grkokatoličkih plemićkih obitelji te stručnjaci za ratne vještine
04. srpnja 2022. u 15:37 0 komentara 220 prikaza
Sveti Ivan Zelina: Ekipa Večernjeg lista snima igrano-dokumentarni film o žumberačkim uskocima
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/21

Dokumentarno-igrani film Žumberački uskoci u produkciji Večernjeg lista dolazi i u Vukovar. Projekcija je na repertoaru 8. srpnja u 20 sati u rodnoj kući Lavoslava Ružičke. Razlog zašto dolazimo baš u Vukovar kao jedan od prvih gradova u kojima ćemo gostovati je velik broj Žumberčana koji živi u okolici Vukovara, točnije u Berku i Iloku.

Žumberčani koji danas žive u Berku prvotno su 1942. kao čitava kolonija preseljeni iz Žumberka na biskupsko imanje u Berkasovo nedaleko Šida, a preseljenje je inicirao grkokatolički biskup Janko Šimrak. U Berkasovo je došlo 35 siromašnih i popaljenih obitelji iz Žumberka uglavnom iz župa Pećno, Grabar i Mrzlo Polje. Žumberčanima je tamo 1945. oduzeta zemlja, a ostavljeni su im tek mali vrtovi od kojih se nije moglo živjeti pa su nove vlasti predložile preseljenje na imanje koja su oduzeta Nijemcima i tako su Žumberčani došli u Berak, i to 1946. godine.

Žumberački uskoci | Autor : Boris Ščitar Foto: Boris Ščitar

Još jedna kolonija Žumberčana naselila se u Ilok, takozvanim “vlakom bez voznog reda” u jesen 1945. godine. U narednim godinama u Ilok je došlo više od 50 obitelji iz Žumberka. Prilikom kolonizacije one obitelji koje su dobile zemlju u Iloku trebale su se odreći u korist općine svojih posjeda u Žumberku. Kao naknadu za svoju zemlju u Srijemu su mogli dobiti maksimalno sedam jutara plodne zemlje. Žumberčani u Iloku i Berku nikad nisu zaboravili svoje korijene i stalno održavaju kontakte sa Žumberčanima koji još žive na tom masivu.

Svi oni na neki način povezani su sa žumberačkim uskocima, profesionalnim ratnicim koji su u službi Habsburgovaca na Žumberak naseljeni u nekoliko navrata tijekom 1530-ih godina, kako bi formirali obrambeni pojas prema Osmanskom carstvu. Prvi uskoci sa sobom su donijeli i specifičnu grkokatoličku vjeru. U filmu se razmjenjuju igrane scene i dokumentarni dio u kojem su na najškakljivija pitanja o porijeklu uskoka odgovarali i priznati povjesničari, vođe grkokatoličke vjerske zajednice, ali i rimokatolički svećenik, potomci rimokatoličkih i grkokatoličkih plemićkih obitelji te stručnjaci za ratne vještine. U realizaciji filma sudjelovalo je 17 sugovornika, a samo u igranim scenama izmijenilo se četrdesetak ljudi. Igrane scene ekipa je snimala, među ostalim, i na autentičnim lokacijama na Žumberku, planini svega 45 minuta udaljenoj od Zagreba, koja je ujedno najrjeđe naseljeni prostor u Hrvatskoj.

Žumberački uskoci | Autor : Boris Ščitar Foto: Boris Ščitar

Redatelj te koscenarist filma je Dražen Klarić, ujedno i glavni urednik Večernjeg lista. Druga koscenaristica i organizatorica snimanja je Petra Balija, urednica posebnih projekata Večernjeg lista. Direktor fotografije, glavni snimatelj i montažer je Matej Pavelić, a snimao je i Zoran Pajić, za ton je zadužen Antonio Tatar. U ulozi glavnog uskoka pojavljuje se Marin Penavić, urednik rubrika Panorama i Crna kronika, a glumili su i zamjenici glavnog urednika Mislav Šimatović i Dario Markas, Večernjakov art direktor Zoran Birman te urednik fotografije Boris Ščitar, izvršni urednik portala Večernji.hr Danijel Lijović, urednik Večernjakove Nedjelje Robert Bubalo... I prvi ljudi marketinga Večernjaka našli su se ispred kamere - direktor Dražen Novak i zamjenik direktora Andrej Ribičić. Glazbu za film napisao je poznati skladatelj Matej Meštrović, a savjetnik za akcijske scene, logistiku i rekvizite je Marin Matijević, novinar Lovačkog vjesnika. Još jedan sugovornik, predstojnik Katedre za povijest srednje i jugoistočne Europe Filozofskog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Petrić postao je i savjetnik za rani i novi vijek.

Od stručnjaka, u filmu govore i poznavatelj hrvatske ranosrednjovjekovne povijesti Neven Budak, pročelnik Katedre ekumenske teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Juro Zečević-Božić, ravnatelj Grkokatoličkog sjemeništa Daniel Vranešić, poglavar grkokatoličke crkve u Hrvatskoj mons. Milan Stipić - čelnik Križevačke eparhije, križevački biskup u miru, mons. Nikola Kekić, dramatičar i publicist Nino Škrabe...

Sveti Ivan Zelina: Ekipa Večernjeg lista snima igrano-dokumentarni film o žumberačkim uskocima
1 / 22
05.02.2022. Sveti Ivan Zelina - Ekipa Vecernjeg lista snima igrano-dokumentarni film o zumberackim uskocima na rusevinama starog grada Zelingrad (Burg). Na snimanju su ucestvovali Zumberacki uskoci, Zelingradski vitezovi, Petra Balija, Antonio Tatar, Marin Penavic, Matej Pavelic, Marin Matijevic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/PIXSELL
Svečano otvorenje 16. Vukovar Film Festivala tročlani žiri odlučio Poznati laureati 16. Vukovar film festivala, večeras svečano zatvaranje Zanimljiv prikaz nepoznate povijesti Premijera "Žumberačkih uskoka" u Samoboru: Okupljeni oduševljeno gledali film ekskluzivna projekcija Autori filma 'Navaljni': Bojali smo se da ćemo i sami postati mete
Nuremberg Airport
Nürnberg
Zbog jedne žene zaustavili let iz Njemačke u Hrvatsku, pogledajte što je napravila
„Atest“
Dogradnja i ispitivanje vozila – smisao i procedura
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.