Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE JE BIO DOBAR SAN

Dokumentarac o Jean-Michelu Nicolieru osvojio nagradu na festivalu u Grčkoj

sve je bio dobar san
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
05.09.2016.
u 17:56

Radi se o dokumentarcu koji proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolaska mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu i njegovu mučeničku smrt na Ovčari

Dokumentarni film "Sve je bio dobar san", redatelja Branka Ištvančića, dobio je nagradu za najbolji povijesni dokumentarni film u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Beyond the Borders" koji se održavao u otočkom mjestu Castellorizo u Grčkoj.

Radi se o dokumentarcu koji proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolaska mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu i njegovu mučeničku smrt na Ovčari. Sve to gledateljima se prikazuje kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svoga sina. Tijekom ove godine film je prikazivan u digitaliziranim kinodvoranama diljem Hrvatske, izazvao je veliki interes, a pogledalo ga je preko 8000 gledatelja. Film je premijerno prikazan 17. veljače 2016. godine u dvorani kina Europa u Zagrebu.

– Ovo je veliko priznanje našem filmu upravo zbog naglaska na promoviranju i suočavanju sa suvremenom prošlošću, o čemu govori i naš film koji promiče vrijednosti o Domovinskom ratu u Hrvatskoj – navodi producent filma Antun Ivanković, inače predsjednik Udruge dr. Ante Starčević koja je producent filma.

Nagrađeni i nominirani filmovi na festivalu u Grčkoj će nakon festivala imati svoje dodatne projekciju u SAD i Australiji. Festivalu i nagradama za najbolje filmove pokrovitelj je grčki državni parlament.

>> 'Kako je moguće da se na popisu stanovništva nalaze osobe koje služe kaznu za Ovčaru?'

Komentara 2

SO
Somelier
14:12 06.09.2016.

Taj film može do Grčke i možda dobije neku nagradicu onak usput. Kada bi se u tom filmu popljuvalo Republiku Hrvatsku film bi dobio naj više nagrade. Pogledajte samo "Ustav Republike Hrvatske". A koji su samo glumci.

BE
bendzola
13:13 05.04.2018.

Somelier - nažalost na djelu je "sve pomirba" hrvata i srba i nasilno tjeranje da se zaboravi zlo koje su nam radili 60 godina... Također vrlo je indikativno da se u Haagu sudilo "pojedincima" a ne državama. E, pa ja bi htio da se osudila ona država koja je napala HR i BiH i ona država koju ne NATO bombardirao... Nije NATO bombardirao vikendice tih "pojedinaca"... Sramota za civiliziranu Europu... I sramota za sve Yusipoviće, Pusićke, Milanoviće i ostale koju su bili brzi kad se išlo na informisanje u Begeš i kod zabrane Bleiburga... Isti ti danas Plenkovića nazivaju "briselskim projektom"... Bolje biti Briselski nego Vučićev projekt...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije