Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći trik 20. stoljeća

Dok su se borile za pravo glasa, horde su plaćale da na pozornici vide prerezane žene

12.01.2021.
u 09:10

Trik koji danas slavi stoti rođendan, imao nemjerljiv utjecaj na pop-kulturu. Prerezane asistentice pojavljivale su se na daskama Broadwaya, u filmovima i TV serijama, pa i u animiranim filmovima u rasponu od legendarnih Looney Tunesa do novijeg hita Happy Tree Friends

Velikim online spektaklom u kojem će sudjelovati iluzionistički superstar David Copperfield u nedjelju, 17. siječnja britanski Magic Circle proslavit će stotu obljetnicu najpoznatijeg trika 20. stoljeća: rezanja žene napola.

Riječ je o triku koji je ostvario nemjerljiv utjecaj na pop-kulturu, a po broju pojavljivanja u različitim filmovima i TV serijama, kao i animiranim serijalima, može se usporediti samo s famoznim vađenjem zeca iz šešira.

Iako neki tvrde da njegova tradicija seže još u drevni Egipat, a prema memoarima francuskog maga Jeana Robert-Houdina prvi je put izveden pred papom Piom VII. 1809. godine, moderni izvori slažu se da je trik rezanja žene napola prvi puti izveden krajem 1920. godine pred odabranim krugom kazališnih promotora i kritičara, a javnosti je predstavljen 17. siječnja 1921. u londonskom kazalištu Finsbury Park Empire. Izveo ga je Britanac P.T. Selbit, režući svoje asistentice Jan Glenrose i Betty Barker u zatvorenoj kutiji. Londonska publika bila je podjednako zabavljena i zgrožena, a vijest o tome da je netko napokon izveo trik o kojem se dugo špekuliralo izazvala je pravu poplavu suparničkog interesa drugih iluzionista, koji su krenuli dorađivati i prilagođavati Selbitov trik.

Njegovu najpoznatiju inačicu, onu u kojoj prerezanoj ženi s jednog kraja kutije viri glava, a s drugog noge, izveo je kasnije iste godine američki iluzionist Horace Goldin. Popularnost ovog naoko opasnog trika bila je tolika da je već krajem 2021. godine jedna američka kompanija bila specijalizirana za prodaju magičnog seta za rezanje žena. Kutija s pilama koštala je 175 dolara što bi, ako uzmemo u obzir inflaciju, danas bilo više od 2500 dolara!

I dok su mnogi smatrali da je uspješnost tog trika jednostavno u začudnom doživljaju rastavljanja i sastavljanja ljudskog tijela, današnji teoretičari upozoravaju na to da su ga redovito izvodili muškarci, režući svoje asistentice, te da se popularnost tog trika može gledati i kao odgovor na nekima prijeteća nastojanja sufražetkinja da se izbore za pravo glasa.

– Na svaku osobu koja je smatrala da je sjajno što žene dobivaju pravo glasa, postojala je barem jedna koja je smatrala da je sjajno što se ženu stavlja u kutiju i pili napola – sažeo je tadašnji sentiment iluzionist i komičar Noel Britten, predsjednik Magic Circlea zadužen za organiziranje velike proslave stogodišnjice famoznog trika.

Što god da je poticalo entuzijazam publike, nesporna je činjenica da je rezanje žene napola postalo najveći trik 20. stoljeća i jedan od najvažnijih u povijesti iluzionizma, pa ne čudi da se uz njega vežu i brojne povijesne anegdote.

Publici prijenosa koji će se u nedjelju odvijati na društvenim mrežama neke od tih priča približit će Debbie McGee, slavna partnerica još slavnijeg pokojnog iluzionista Paula Danielsa koja je u karijeri vrištala, onesvješćivala se, rastavljala se i sastavljala, a “prerezana” je više od tisuću puta!

Publika BBC-a pamti i famozni događaj 9. travnja 1956. godine, kada je indijski “magični maharadža” PC Sorcar u prijenosu uživo cirkularom presjekao hipnotiziranu 17-godišnjakinju. S obzirom na to da je vrijeme emisije istjecalo, voditelj se odjavio prije nego što je trik dovršen, a telefonske centrale BBC-ja još danima su bile preplavljene pozivima unezvjerenih Britanaca koji su bili uvjereni da su svjedočili ubojstvu uživo. Priča je dospjela na naslovnice svih vodećih europskih medija, a poznavatelji rada PC Sorcara poslije su tvrdili da je Indijac namjerno odugovlačio dovršiti trik kako bi privukao dodatnu pažnju međunarodne publike.

U međuvremenu je tajna slavnog trika procurila u javnost, otkrivajući da kutije u kojima se kriju djevojke zapravo imaju dvostruko dno. Danas postoji devet osnovnih metoda “rezanja” kojima su kasniji iluzionisti pokušali svoje trikove učiniti uvjerljivijima. Mnogi od njih uključuju komične elemente, vrištanje i krv, a jedino što je ostalo isto činjenica je da su “prerezane” uglavnom mlade, lijepe djevojke, a pilom uglavnom barataju muškarci. Zato je pitanje trenutka kada će moderna aktivistička nastojanja pokušati “poništiti”, ili barem osuvremeniti i tu politički nekorektnu tradiciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije