Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

'Dok je Sanader birao imena, ja sam birao slike'

Skupljam isključivo djela najcjenjenijih hrvatskih umjetnika, samo kvalitetu
06. veljače 2015. u 12:15 2 komentara 1890 prikaza
'04.10.2013., Gradski stadion, Koprivnica - MAXtv 1. HNL, 12. kolo, NK Slaven Belupo - NK Lokomotiva. Davor Vugrinec. Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'

U umjetničkom paviljonu u Zagrebu od 26. veljače do 12. travnja bit će izložena remek-djela hrvatske moderne, a posebno je zanimljiv vlasnik tih vrhunskih slika i skulptura. To je Davor Vugrinec (39), najbolji strijelac HNL-a i bivši nogometni reprezentativac. Njegova strast prema umjetnosti traje već 20-ak godina, a u svojoj kolekciji ima isključivo hrvatske autore.

– Ovom izložbom ostvario se moj dugogodišnji san, sada će svi ljudi moći vidjeti remek-djela iz moje kolekcije. Na izložbi će biti 42 slike i devet skulptura. Najznačajnije su slike Penelopa Bele Čikoša Sesije, Medovićeva Pompejanka, Uzelčeva Magdalena, Plančićev akt, Kraljevićeve Tri gracije, Jobova Krčma, ali i još mnoge druge. Od skulptura najznačajnija je Meštrovićev predložak za Strossmayera. Samo su dva napravljena, jedan je u Meštrovićevu atelijeru, a drugi u mojoj zbirci – ponosno kaže Davor Vugrinec.

Prepoznaje prljavštinu

Kaže da se strast za umjetnost rodila slučajno.

– U to vrijeme družio sam se s pokojnim Anđelkom Herjavcem, koji je godinama skupljao slike. On me uveo u svijet umjetnosti – dodaje. Vugrinčeve kolekcije ne bi se posramio nijedan muzej.

– Skupljam isključivo remek-djela najcjenjenijih i najskupljih hrvatskih umjetnika. To je moja filozofija. Kad saznam za neko remek-djelo, strpljiv sam i čekam idealnu priliku uvjeren da ću ga uspjeti kupiti. Neke slike vrebam već deset godina – otkriva Vugrinec. Mnoge kolekcionare vodi želja za zaradom, no kod Vuge je isključivo riječ o strasti.

– Ja sam isključivo strastveni kolekcionar, ne kupujem slike kako bih ih poslije preprodavao i zaradio, već ih kupujem zato što ih želim imati u zbirci. Naravno da ima i prljavština kod kupnje i prodaje slika, ali ja sam u nogometu naučio prepoznati prljavštine. U počecima kolekcionarstva Vugrinec je i griješio.

– Vjerovao sam ljudima pa sam neke slike i preplatio, no sada sam toliko educiran da me više nitko ne može prevariti. Pročitao sam izuzetno puno knjiga o slikarstvu, najviše dok sam bio po karantenama s klubovima – objašnjava. Jednu izuzetno vrijednu sliku kupio je doslovno iz prtljažnika. Riječ je o Maškerati Frane Šimunovića, jednom od njegovih najboljih djela nastalom 1936.

– Prodavač mi je sliku pokazao u prtljažniku. Odmah sam shvatio da je riječ o važnom radu, prebacili smo je iz jednog automobila u drugi – prisjeća se Vuga. Jedna od najvrednijih Vugrinčevih slika, koju će također pokazati na izložbi, Kraljevićeve su Tri gracije. – Trgovci su to ulje ponudili na zagrebačkom tržištu, nastala je pomutnja i odmah se javilo nekoliko iznimno jakih kupaca, tajkuna, kojima nisam mogao konkurirati. Kontaktirao sam i s obitelji, pravim vlasnicima slike, no ništa se nije moglo učiniti. Bio sam strahovito žalostan i otišao sam kući u Varaždin uvjeren kako mi je Kraljević pobjegao. No nakon nekog vremena vlasnici slike došli su k meni u Varaždin i donijeli "Tri gracije" ponudivši mi je po nešto nižoj cijeni nego ostalim potencijalnim kupcima.

Bit ćete šokirani ljepotom

Očito su u meni prepoznali moju kolekcionarsku strast i ljubav prema umjetnosti. Bio sam presretan jer je riječ o prvoklasnom djelu iznimne ljepote, koje više od 40 godina nije bilo prikazano u javnosti. Slika takvog značenja na tržištu je svakih 20-30 godina, a ja sam je uspio nabaviti – kaže Davor i dodaje: – Uglavnom, svakome od koga kupujem izuzetno se teško rastati od slike. Neki su čak i plakali kada su mi prodavali sliku, ali morali su zbog loše financijske situacije u kojoj su se našli.

Vugrinec kaže da je kolekcionarstvo kod njega velika strast, čak i ovisnost, a srećom, supruga Petra povjesničarka je umjetnosti, pa ga u tome podržava.Na pitanje ima li "jaču" zbirku od Sanaderove ili Vidoševićeve, odgovara da ima.

– Oni su kupovali imena, primjerice Bukovca, a ja sam kupovao slike. To je velika razlika – smješka se Vugrinec. Vugrinčeva izložba nakon Umjetničkog paviljona u Zagrebu bit će prikazana i u njegovu rodnom Varaždinu, a vjerojatno će obići i cijelu Hrvatsku.

– Dođite to pogledati, bit ćete šokirani ljepotom tih slika – poručio je Vuga.

>> Sjajne umjetničke prinove Moderne galerije u Zagrebu

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

  • Komacero:

    E moj Vugrinec vidim ja da ti nemas pojima o umjetnosti i da si spisko lovu na kopije a ne na hrvatske odabrane velicine.ti kupujes ziheraski.Nemas nijednu moju sliku vec imas slike mrtvaca

  • Komacero:

    hrvatska umjetnost je kic balkaskih pervezija,a sanader nije bio kolekcionar jer je slike krao ili mu sluge poklanjale.u umjetnost trebas investirat ko u nevinu zenu da imas osjecaj da pripada samo tebi iako je svi gledaju i dive joj se.slika ... prikaži još!a moze bit ko fotografija to za one bez mozga ili drugacija odraz psihe umjetnika vremena i okoline.Picasso je primjer loseg slikara ali najveceg umjetnickog genijalca covjek koji je crto pimpacom da bo uzdrmo ljutske osjecaje.meni moje slike predstavljaju ljubavnice koje ljubomorno cuvas od masa.