Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvarnerska kolonija stripa

Desetljeće hrvatskog autorskog stripa u riječkom Exportdrvu

06.11.2020.
u 10:07

Danas u riječkom Exportdrvu na Delti otvara se izložba radova 30-ak hrvatskih autora stripova.

U vremenu u kojem se broj kulturnih događanja “uživo” iznova dramatično smanjuje, prava je radost vidjeti da jedan novi projekt posvećen stripu, umjetnosti koju je neusporedivo teže pratiti putem digitalnih kanala, izlazi pred hrvatsku publiku. Prva kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije započinje danas u riječkom Exportdrvu na Delti, otvaranjem izložbe radova više od trideset hrvatskih autora različitih generacija i stilova. Radi se o stripovima nastalima od 2010. do 2020. godine, zbog čega izložba ima i retrospektivni karakter.

Dio izložbe sastoji se od radova koje su autori sami birali i slali na natječaj, dok je drugi dio izložbe podijeljen na tri projekta dobro poznata ljubiteljima hrvatskog autorskog i underground stripa – Komikaze, Lavanderman i OHOHO fanzin. Projekti su to poznati po neukrotivom stilu i često beskompromisnom, pa i nekorektnom humoru te pankerskoj autorskoj razigranosti.

Kako je najavio umjetnički voditelj kolonije Damir Steinfl, u Rijeci izlažu umjetnici poput Dubravka Matakovića, Miroslava Sekulića, Dušana Gačića, Danijela Žeželja, Darka Macana, Darka Kreča, Matije Pisačića, Irene Jukić Pranjić, Ane Gezi, Ivane Armanini, Simona Bogojevića Naratha, Miroslava Nemetha, Branke Nikolić Hollingsworth, Sonje Gašperov i Ivana Marušića.

– Svrha izložbe je kroz više od 300 izloženih radova prikazati različite crtačke rukopise, pristupe i poetike na jednom mjestu te upoznati publiku s radom autora. Uz objavljene stripove i ilustracije bit će izloženi i neobjavljeni radovi kao i radovi u nastajanju uz neka druga iznenađenja – najavio je Damir Steinfl.

Od riječkih autora u Exportdrvu izlažu Ivan Mišković, Korina Hunjak, Damir Stojnić i Dragan Kordić, a svoje radove predstavljaju i nove generacije autora poput Sare Divjak, Mihaele Erceg i drugih čiji su radovi objavljeni u OHOHO fanzinu.

Cilj izložbe i kolonije je promocija stripa i ilustracije, poticanje i vrednovanje umjetničkog stvaralaštva te oblikovanje publike s ciljem poticanja mogućnosti razvoja kreativnih industrija, objasnili su organizatori tog projekta.

Voditeljica kolonije Marta Berčić kazala je da prva kolonija promovira hrvatske autore i želi povećati vidljivost umjetničkog stvaralaštva hrvatskih autora te je istaknula da kolonija ima potporu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i Primorsko-goranske županije.

Izložbu, koja će biti otvorena do 1. prosinca, od ponedjeljka do petka između 15 i 20 sati, a subotom i nedjeljom od 11 do 20 sati, može se razgledati uz poštivanje svih važećih mjera za sprečavanje zaraze COVID-19, a ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti, ističu ipak oprezni organizatori.

Ključne riječi

Komentara 1

KK
KKASII
06:10 04.12.2020.

1. Kvarnerska kolonija autorskog stripa i ilustracije - izložba radova autora i autorica stripa i ilustracije postavljena u Exportdrvu Rijeka je produžena do 15.12.2020., radno vrijeme je prilagođeno mjerama zaštite pa ju možete pogledati: četvrtak i petak od 15:00 do 20:00 i subotu i nedjelju od 11:00 do 20:00 sati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije