Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šestoro laureata

Davor Špišić dobio Držića za dramu o Petri Preradović

Dubravka Petric/Pixsell
22.03.2023.
u 10:54

Objavljeni su dobitnici Nagrade Marin Držić za nove drame u 2022. godini

Objavljeni su dobitnici Nagrade Marin Držić za 2022. godinu, za nove drame, a ove godine Hrvatska ima čak šestero laureata. Prvu nagradu dobio je Davor Špišić za rukopis "Žena himna", dramu o Petri Preradović, hrvatskoj pjesnikinji i književnici, unuci Petra Preradovića, koju povijest pamti kao autoricu austrijske himne. U svom obrazloženju žiri Nagrade ističe kako je to djelo: "zrela, dramaturški vješto i inovativno izgrađena biografska drama".

Drugu nagradu ravnopravno su podijelili Edi Matić i Espi Tomičić. Matiću je nagradu donio dramski tekst "Vulnera urbis, vulnera orbis (Rane grada, rane svijeta)", o Splitu ratnih devedesetih, djelu u kojem se bavi sudbinom jedne obitelji te seciranjem psihoze i neuroze jednoga društvenopovijesnog trenutka. S druge strane "Ples na broju 60" Espija Tomičića je dirljiva i intimistička poetska drama o baki i unuku u 30 kvadrata stančića na zadnjem katu zgrade na broju 60.

Treću Nagradu Marin Držić 2022. ravnopravno dijele tri autorice, Katja Grcić s dramskim tekstom "Druga", Hana Konsa s dramom "Ostanak" te glumica Ana Maras Harmander čiji tekst "Nemaš samo ti ekskluzivu na patnju" govori o troje prijatelja iz mladosti, danas na pragu četrdesetih.

Na javni poziv za Nagradu M. Držića stigla su čak 64 rada, a o pobjednicima je odlučilo Stručno povjerenstvo u kojemu su bili predsjednik Jasen Boko te članice Doris Šarić Kukuljica i Martina Petranović, koji su tekstove čitali obilježene šiframa, ne znajući o kojim je autorima riječ. Nagrada za dramsko djelo Marin Držić dodjeljuje se u svrhu poticanja suvremenog hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva, a laureatima bit će uručene na svečanom otvorenju Festivala hrvatske drame Marulićevi dani 21. travnja u HNK Split. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije