Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oduševljena publika

Čuveni jazz-trubač James Morrison nastupio je u Velikoj Gorici

Josip Škof
09.05.2022.
u 11:12

Slavni umjetnik i multiinstrumentalist uz Jazz orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske svirao je na Velikogoričkom brass festivalu

Najiščekivaniji koncert šesnaestog po redu Velikogoričkog brass festivala bio je nastup čuvenog australskog multiinstrumentalista Jamesa Morrisona koji je u dvorani Gorica nastupio u subotu navečer uz Jazz orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske i pod ravnanjem bojnika Davora Dropuljića. Atmosfera u dvorani bila je blagdanska, a publika je bila oduševljena. Morrison, osim trube, svira još i trombon, klavir, saksofon i kontrabas. Klavir je počeo učiti sa šest godina, a na limene instrumente prešao je u osmoj godini života. S devet godina oformio je prvi sastav s kojim od trinaeste godine profesionalno nastupa u poznatim noćnim klubovima.

Karijera mu se počinje razvijati nakon što je sa šesnaest godina nastupio na čuvenom Monterey Jazz Festivalu. Nastupao je uz Dizzyja Gillespieja, Herbieja Hancocka, Davea Brubecka, Chicka Coreau, Georgea Bensona, Quincyja Jonesa, Raya Charlesa, B. B. Kinga, Raya Browna i Wyntona Marsalisa. Za svoja umjetnička dostignuća dobio je brojna odlikovanja, osvojio je brojne nagrade, a nalazi se i u australskoj Kući slave. Dobitnik je i nekoliko počasnih doktorata, a na Sveučilištu Južne Australije vodi i vlastitu akademiju.

Bogata mu je i diskografija, snimao je s Londonskim simfonijskim orkestrom, nastupao je na BBC Promsu, otvarao Olimpijske igre, svirao za kraljicu Elizabetu te američke predsjednike Busha i Clintona. Nalazi se u Guinnessovoj knjizi rekorda kao dirigent najvećeg orkestra na svijetu. Njegov nastup u Velikoj Gorici, na uglednom festivalu, stoga je bio događaj za dugo pamćenje.

– Ovogodišnji VG Brass oplemenit će tri glazbena žanra: suvremeni evergrini obrađeni za brass ansamble, barokna glazba i jazz. Do sada smo ugostili 41 trubača, 10 hornista, 6 trombonista, 3 tubista, 8 skladatelja, 8 dirigenata, 15 ansambala i 7 profesionalnih orkestara. Na festivalu je surađivalo 20 klavirista, orguljaša, harmonikaša, harfista, gudača, flautista i koreografa – ističe Dražen Kurilovčan, organizator festivala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije