Naslovnica Kultura Knjige

Čuvari, strip koji mijenja sva pravila

Izdavačka kuća Fibra objavila je jedan od najvažnijih stripova u povijesti tog medija. Novine poput Timea, Entertainment Weeklyja i Wall Street Journala uvrstile su “Čuvare” na svoje ljestivce najvećih književnih djela u povijesti
13. studenoga 2013. u 12:50 0 komentara 834 prikaza
Strip Čuvari
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/2

Zagrebačka izdavačka kuća Fibra, specijalizirana za luksuzna, tvrdoukoričena izdanja ponajboljih stripova iz cijeloga svijeta, na Interliberu predstavit će jedno od najvažnijih izdanja u povijesti tog medija - kompletne “Čuvare” Alana Moorea i Davea Gibbonsa, na 464 kolor stranice u prijevodu Darka Macana.

Ovaj strip, originalno (pod nazivom “Watchmen”) objavljen u 12 nastavaka tijekom 1986. i 1987. godine, označio je pripovjedačku prekretnicu u svijetu američkog komercijalnog stripa, koji je dotad, kako i sam izdavač naglašava, bio pisan s namjerom da ga “djeca pročitaju i bace u smeće”. Mračni britanski genij Moore (V for Vendetta, The League of Extraordinary Gentlemen, From Hell...) uz pomoć sunarodnjaka Gibbonsa na prekooceansko je tržište zasićeno plošnim superherojima isporučio kompleksnu metapriču smještenu u paralelnu povijest koja je, kako kaže Marko Šunjić iz Fibre, “toplo ljubavno pismo superjunacima i oproštajni govor na njihovu hladnom grobu”.

Interliber TKO ČITA, NE SKITA Nemojte propustiti knjige koje sjaje! Interliber 36. sajam knjiga i učila Na Interliberu ove godine nestali šatori između paviljona Interliber TKO ČITA, NE SKITA Nemojte propustiti knjige koje sjaje! Interliber 36. sajam knjiga i učila Na Interliberu ove godine nestali šatori između paviljona

Glavni likovi ovog ozbiljnog političkog trilera superjunaci su koji propituju sve zakonitosti tog žanra, neobični ljudi u naoko običnom svijetu punom moralne ambivalencije i nevidljivih centara moći. Nelinearnom pripovjedačkom strukturom, municioznorazrađenim likovima i snažnom političkom oštricom, “Čuvari” su izazvali mnogo pažnje i van stripaških krugova, pa su ih novine poput Timea, Entertainment Weekly i Wall Street Journala uvrstile u svoje ljestivce najvećih književnih djela svih vremena, a odmah nakon prvog objavljivanja osvojili su i uglednu književnu nagradu Hugo.

Kompletne “Čuvare” sad prvi put možemo kupiti i na hrvatskom jeziku, kao idealan poklon osobama koje tek moraju spoznati sve mogućnosti stripa kao medija ili pak kao nezaobilazni predmet na polici svakog pravog stripofila.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.