Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mala scena

Čuček nosi emocije kojima vjerujete u mraku teatra

Prava stvar
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/8
08.11.2014.
u 11:41

S istim komadom 'Prava stvar' Toma Stopparda prvo naše nezavisno kazalište otisnulo se prije četvrt stoljeća u avanturu koja još uspješno traje

Predstava "Prava stvar" Toma Stopparda bila je prva koju je Mala scena postavila kada je prije punih 25 godina kročila na scenu kao prvo nezavisno (čitaj: izvaninstitucionalno) kazalište u Hrvatskoj.

S istim je komadom, premijerno izvedenim u četvrtak 6. studenoga, to kazalište započelo proslavu svoje relevantne obljetnice.

Odluka producentsko-autorskog tima je da se predstava igra 30 puta – do 5. prosinca – i nikada više. Treba se nadati da je promjena odluke moguća, jer u rukama imaju pravi kazališni hit, koji uz umjetnost nudi i financijske potencijale.

Posljedice revolucije

Naoko nema u tome ništa mudro: sedamdesete su godine u Londonu, najluđi dani seksualne revolucije su prošli i treba živjeti s njihovim posljedicama. U središtu priče je ljubavni par: pisac i glumica. Srećemo ih u trenutku kada su u tajnoj vezi, oboje u braku.

Kada prevara postane javna, njih dvoje postaju novi par, kojeg iznova ugrozi netko treći. Stoppard piše sjajne rečenice: o ljubavi, prevari, kazalištu, stvaranju, izdaji, umjetnosti... No, one istinski stvarne postaju tek na sceni u rukama majstora. A to je Dražen Čuček u ulozi pisca Henryja.

Odmjereno i precizno gradi ulogu, naoko distanciranu, ali prepunu emocija. Onih tako rijetkih emocija kojima vjerujete u mraku kazališta.

Uz njega je dobra i Jelena Veljača u ulozi Annie. Kada se usporede njezine scene bez Čučeka i s njim, postaje jasno što je sve u stanju "pokriti" nadahnut, promišljen i zreo glumac.

Sve ostale uloge postaju epizodne, bez obzira na veličinu teksta.

Odlični su Jasna Bilušić i Mislav Čavajda, solidni Lana Helena Hulenić i Marko Hergešić, ali je potpuno nejasno kako se Frane Perišin uopće našao u toj podjeli.

Lice znano iz sapunica ovdje je tek glumac koji vikom i nevjerojatnom neuvjerljivošću pokušava dočarati prosječnog muža-glupana. On je ujedno i karika na kojoj se spotiče režija Ivice Šimića, jer kod takve "šmire" nema popuštanja.

Koliko novca, toliko...

Ostali autorski dijelovi predstave u skladu su s financijskim mogućnostima nezavisne scene; ali ovoj predstavi ne treba raskošna scena (Dinka Jeričević), niti kostimi (Mirjana Zagorec).

Treba joj samo jedinstveni Dražen Čuček, baš kao što i njemu hitno treba izlaz iz kazališta "Komedija" koje je davno nadrastao.

>> 'Prava stvar' Toma Stopparda - Predstava kojoj treba više od 30 izvedbi

Komentara 1

KO
Kora
15:28 09.11.2014.

Kritika je šifrirana, a nedostaje kod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije