Naslovnica Kultura Kazalište

Crtići i internet moji su učitelji

Dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu u predstavi 'Od atoma do stanice' koju je napisao i režirao, što mu je donijelo drugu nominaciju.
04. siječnja 2018. u 16:09 0 komentara 155 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Čega god se u posljednje vrijeme uhvati, ide mu odlično. Glumi, sklada, režira, imitira, nasmijava i osvaja. Svestran je i uspješan. Mladi Splićanin Siniša Novković nedavno je dobio i Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji glumca u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade za ulogu u predstavi “Od atoma do stanice”’ u produkciji Gradskog kazališta mladih Split koju je sam napisao i režirao.

Redatelj Robert Raponja Kazališna premijera u Splitu Predstava "I u našem smijehu" izazvala smijeh Splićana

Mala paklena mašina

Nakon toga u GKM-u je režirao sjajnu modernu “Crvenkapicu” za čijih tridesetak izvedbi ulaznica nije bilo ni za lijek. Svestrani Siniša kaže da je u djetinjstvu bio nestašan pa su ga zvali “Sina špina, paklena mašina”! Povukao je očeve gene koji nose smisao za zezanciju, a mama ga je, htijući nekamo usmjeriti tu ogromnu energiju, pitala što želi. Rekao je da želi biti glumac pa ga je upisala u KUD Jedinstvo gdje je plesao i nakon tri godine upitao: “Kad ću više glumiti?” Dramski studio GKM-a pohađao je osam godina. Zanimljivo je da je završio srednju Prometnu školu želeći biti pilot, ali nije mogao zbog dioptrije i plombe na zubu! Odlučio se za Pravni fakultet jer tamo nema matematike. Međutim, nakon druge godine shvatio je da to ipak nije za njega i u Osijeku upisao Umjetničku akademiju gdje je završio glumu i lutkarstvo.

– Bilo je izrazito ugodno raditi s lutkarskim stručnjacima iz Rusije. Lutkarstvo je terapija, opušta. Možete napraviti lutku profesora i zezajući se riješiti frustracija – veli Siniša. Na Akademiji je shvatio da se kroz lutkarstvo može sve pa žali što kod nas nema lutkarstva za odrasle kao u Slovačkoj i Rumunjskoj gdje rade fantastične stvari. Nakon diplome Siniša se zaposlio u GKM-u u kojem stvara čuda. Fokusiran je i na skladanje, montažu filmova, izradu figurica, pisanje scenarija i dramskih tekstova. Vodi i dramski studio i stalno nešto isprobava.

Voli igrati negativce

– Dobro je što se preko interneta može sve naučiti – otkriva. Predstavu “Od atoma do stanice” napravio je zbog ljubavi prema fizici, kemiji, znanstvenoj fantastici. Odrastao je na crtićima Cartoon Networka. Cilj mu je zabaviti djecu i odrasle što mu je fantastično uspjelo gegovima i izrugivanjem stereotipima. Pitamo ga u čemu je tajna njegova osobnog i uspjeha GKM-a, malog, siromašnog kazališta koje rađa hit-predstave.

– Mi smo kao obitelj. Iz dobrih ljudskih odnosa nastaju izvrsne predstave. Publika jako dobro osjeti kad smo mi međusobno dobri. Mi smo mala firmica u inat! – odgovara Siniša.

Jednog bi dana želio biti iza kamere, režirati. A prije toga zaigrati Mefista u Faustu. Voli izazove, draže mu je igrati negativce. Jer najveći je izazov, kaže, opravdati negativnog lika da ga publika zavoli i za njega navija.

1 / 8
Zagreb: U HNK održana jubilarna 25. dodjela nagrada hrvatskoga glumišta
Za umrijet od smijeha KD Vatroslava Lisinskog Provokativna, intrigantna i hrabra predstava - Za umrijet od smijeha Audicija Nakon tri desetljeća Legendarna predstava Audicija je ponovila povijest! Dodjela nagrada 32. Gavellinih večeri 32. Gavelline večeri Najbolja predstava je "Medeja" Olivera Frljića
Sezona skijanja
Sezona skijanja
Kada se putovanje pretvori u noćnu moru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.