Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINIŠA NOVKOVIĆ

Crtići i internet moji su učitelji

04.01.2018.
u 16:09

Dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu u predstavi 'Od atoma do stanice' koju je napisao i režirao, što mu je donijelo drugu nominaciju.

Čega god se u posljednje vrijeme uhvati, ide mu odlično. Glumi, sklada, režira, imitira, nasmijava i osvaja. Svestran je i uspješan. Mladi Splićanin Siniša Novković nedavno je dobio i Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji glumca u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade za ulogu u predstavi “Od atoma do stanice”’ u produkciji Gradskog kazališta mladih Split koju je sam napisao i režirao.

Mala paklena mašina

Nakon toga u GKM-u je režirao sjajnu modernu “Crvenkapicu” za čijih tridesetak izvedbi ulaznica nije bilo ni za lijek. Svestrani Siniša kaže da je u djetinjstvu bio nestašan pa su ga zvali “Sina špina, paklena mašina”! Povukao je očeve gene koji nose smisao za zezanciju, a mama ga je, htijući nekamo usmjeriti tu ogromnu energiju, pitala što želi. Rekao je da želi biti glumac pa ga je upisala u KUD Jedinstvo gdje je plesao i nakon tri godine upitao: “Kad ću više glumiti?” Dramski studio GKM-a pohađao je osam godina. Zanimljivo je da je završio srednju Prometnu školu želeći biti pilot, ali nije mogao zbog dioptrije i plombe na zubu! Odlučio se za Pravni fakultet jer tamo nema matematike. Međutim, nakon druge godine shvatio je da to ipak nije za njega i u Osijeku upisao Umjetničku akademiju gdje je završio glumu i lutkarstvo.

– Bilo je izrazito ugodno raditi s lutkarskim stručnjacima iz Rusije. Lutkarstvo je terapija, opušta. Možete napraviti lutku profesora i zezajući se riješiti frustracija – veli Siniša. Na Akademiji je shvatio da se kroz lutkarstvo može sve pa žali što kod nas nema lutkarstva za odrasle kao u Slovačkoj i Rumunjskoj gdje rade fantastične stvari. Nakon diplome Siniša se zaposlio u GKM-u u kojem stvara čuda. Fokusiran je i na skladanje, montažu filmova, izradu figurica, pisanje scenarija i dramskih tekstova. Vodi i dramski studio i stalno nešto isprobava.

Voli igrati negativce

– Dobro je što se preko interneta može sve naučiti – otkriva. Predstavu “Od atoma do stanice” napravio je zbog ljubavi prema fizici, kemiji, znanstvenoj fantastici. Odrastao je na crtićima Cartoon Networka. Cilj mu je zabaviti djecu i odrasle što mu je fantastično uspjelo gegovima i izrugivanjem stereotipima. Pitamo ga u čemu je tajna njegova osobnog i uspjeha GKM-a, malog, siromašnog kazališta koje rađa hit-predstave.

– Mi smo kao obitelj. Iz dobrih ljudskih odnosa nastaju izvrsne predstave. Publika jako dobro osjeti kad smo mi međusobno dobri. Mi smo mala firmica u inat! – odgovara Siniša.

Jednog bi dana želio biti iza kamere, režirati. A prije toga zaigrati Mefista u Faustu. Voli izazove, draže mu je igrati negativce. Jer najveći je izazov, kaže, opravdati negativnog lika da ga publika zavoli i za njega navija.

1/8
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije