Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Chris Marcich novi je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra

16. travnja 2019. u 11:53 2 komentara 270 prikaza
Chris Marcich
Foto: politico.eu screenshot

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) jednoglasno je izabrao Chrisa Marcicha za novog ravnatelja te središnje nacionalne filmske institucije.

Predsjednik Upravnog odbora Bruno Kragić rekao je u ponedjeljak, nakon sjednice Upravnog odbora, da je Marcich izabran u mandatnom razdoblju od četiri godine, a na dužnost stupa 1. svibnja. O njegovu izboru, ustvrdio je, “odlučila je cjelokupna i cjelovita slika, njegove međunarodne reference, velika upućenost u međunarodne tokove audiovizualnih djelatnosti, mogućnost da tu napravi puno za HAVC i jedna sveopća slika stabilnosti koju nudi”.

HAVC ostaje bez ravnatelja Filmaši: Treba nam netko tko zaista razumije sustav

Na funkciju stupa 1. svibnja

Kragić kaže da je novi ravnatelj HAVC-a većinu života radio u inozemstvu, u američkom Ministarstvu vanjske trgovine bio je jedan od pregovarača u raznim procesima, pomoćnik za Europu, a godinama je radio i u predstavništvima američke filmske asocijacije - MPA, koja okuplja konzorcij velikih filmskih kompanija.

Sudjelovao je i u trgovačkim pregovorima između SAD-a i EU te je “iznimno upućen u taj aspekt međunarodnih odnosa, pitanja kvota, autorskih prava, plasmana filmskih proizvoda”.

otputovao u Berlin Ravnatelj HAVC-a iznenada podnio ostavku

“Stanje u hrvatskoj kinematografiji sada primarno poznaje više kao promatrač nego kao sudionik, no možda mu je to, da se malo našalim, stanovita prednost, da nije previše unutar same situacije u praktičnom smislu”, dodao je Kragić.

Kaže da je Upravni odbor dobio dojam da neće biti nikakvih problema da se Marcich jako brzo upozna s onim segmentima s kojima nije upoznat, no već “poznaje cjelovitu sliku hrvatske audiovizualne djelatnosti, njezina funkcioniranja generalno, funkcioniranja na međunarodnoj sceni te jako dobro razumije poziciju ravnatelja HAVC-a”. Upravni odbor smatra da bi jedna od glavnih zadaća novog ravnatelja, u srednjoročnom razdoblju, bila da se izdvajanja na raznim točkama za audiovizualne djelatnosti zadržavaju i povećavaju, te da se financijski aspekti te djelatnosti potpuno iskristaliziraju i raščiste.

Rajko Grlić Rajko Grlić: Hasanbegovićeva je opsesija da hrvatski film stavi pod svoju blajburšku čizmu

Je li upućen u domaće prilike?

Kratkoročno to bi bilo daljnje strukturiranje odnosa s HRT-om, djelovanje na poziciji međunarodne promocije i plasmana, a u dugoročnom razdoblju, napominje Kragić, izrada novog Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva te dovršetak pravilnika o rokovima, kriterijima i načinima poticaja. U medijima se već pisalo da je Marcich rođen u SAD-u, no prati hrvatsku filmsku scenu, dugogodišnji je prijatelj bivšeg ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara, a 2010. je na Filmskom festivalu u Puli sudjelovao kao predstavnik šest velikih hollywoodskih studija u Europi kao europski šef MPA (Motion Picture Association). Zadnjih godina živi u Hrvatskoj.

Jelko Kacin
JELKO KACIN
Nakon prijetnji da će Hrvatska na crvenu listu, vratio se na Krk i poručio: 'Brojke koje vi objavljujete nisu prave'
Reakcija iz Novalje:
Cijelo ljeto kontrolira se rad ugostiteljskih objekata, trgovina, javnog prijevoza te klubova na Zrću
  • antonelić:

    " prednost mu je što nije upućen u domaće prilike " ... a najveća prednost mu je poznavanje same srži korupcije te se mogu očekivati lijepe provizije ...tu bi i sedlsr mogao profitirati , a zašto ne i tonči vrdoljak ... prikaži još! ... tonči bi mogao snimiti sagu o hrskim generalima ... tonči je još mlad i pun energije ...

  • autoritet:

    U konkurentskim novinama Hribar riga vatru na Marcicha koji će, kako veli, štititi američke interese. Možda i hoće, ali zar da mu Hribar prigovara, on koji je financirao velikosrpske filmove putem HAVC-a?