Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pothvati

Čašama koje je oslikao Anton Kothgasser divi se i g. Schmitt

marton3
15.06.2011.
u 23:45

Budimpeštanska je izložba najveća koju sam dosad radio. Novčano me iscrpila! - kaže Veljko Marton koji je ovom izložbom u prestižnom budimpeštanskom muzeju primijenjene umjetnosti Iparművészeti postao najvećom muzejskom zvijezdom u Europi!

Za posljednjeg posjeta mađarskog predsjednika Pala Schmitta hrvatskome predsjedniku Ivi Josipoviću, uvaženi je mađarski gost zatražio da posjeti muzej Veljka Martona u Samoboru. Tome, kaže naš najveći živući kolekcionar, možemo zahvaliti da se 16. lipnja u 17 sati, u prestižnom budimpeštanskom muzeju primijenjene umjetnosti Iparművészeti otvara dosad najveća izložba Muzeja Marton!
– Iscrpilo me to do kraja! – kaže kolekcionar Marton čijoj će izložbi na otvaranju nazočiti uglednici politike i kulture Hrvatske i Mađarske. Što ih tamo čeka?
Za fragilno Martonovo porculansko i stakleno blago mađarski je muzej ispraznio cijeli kat! Na 900 četvornih metara bit će izloženo oko pet stotina predmeta. – Impresivna je to kvadratura za izložbu malih stvari – kaže V. Marton, impresioniran kao i mi bajkovitim krovovima muzeja pseudoorijentalnog stila! Ovaj put barokni je porculan ostao kod kuće.

Slavna bečka kičica

– Izlažemo neoklasicistički porculan i najvrednije staklo! – tumači Marton. Predmeti su to iz prve polovice 19. stoljeća, češko staklo iz prve polovice 19. stoljeća. Uglavnom bidermajersko staklo – čaše izvedene u raznim tehnikama. Tu su, primjerice, čaše bečkog umjetnika Antona Kothgassera koji je svjetsku slavu stekao baš na tim čašama...

Marton treći u svijetu

Potom su tu dvije rijetke tehnike hyalith i lythialin. Lythialin je staklo s mramoriranom površinom nalik na poludrago kamenje. Hyalit dolazi od obrađena opala... Samo svjetski muzeji imaju te izloške, napominje Marton. I dok se poznata Martonova izložba u Lihtenštajnu temeljila na izlošcima bečkog porculana, Budimpešta će, osim bečkog porculana, vidjeti glasoviti Sèvres, ali i vrlo rijedak ruski porculan iz neoklasicističkog razdoblja, od 1780. do 1840., kad se počinje nazivati bidermajerom.

– Moja kolekcija bečkog porculana treća je najveća kolekcija na svijetu. Najveću ima bečki muzej za umjetnost i obrt, a potom glasoviti Ermitaž. Sèvres smo, pak, samostalno izlagali u Parizu – podsjeća V. Marton i na izuzetno rijedak kraljevski porculan čija je izložba izazvala golemu pozornost javnosti i medija.
Oba predsjednika – i mađarski Pal Schmitt i hrvatski Ivo Josipović – pokrovitelji su izložbe Muzeja Marton. Sigurno je da otvaranju neće nazočiti naš predsjednik. Očekuje se, međutim, da je svojim dolaskom počasti Pal Schmitt, koji ju je i inicirao!
Izložba je trenutačno jedna od najvažnijih izložbi porculana. A kako Muzej Marton i u Napulju izlaže barokni porculan, sigurno je da je Veljko Marton trenutačno najveća muzejska zvijezda Europe! Iako nosi naziv “Fragile Harmony”, i izložba i zbirka granitno su čvrstih vrijednosti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije