Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fenomeni

Carpenter je genije! Zagreb nikad prije nije čuo takvo orguljanje

Cameron Carpenter
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
11.05.2015.
u 15:28

Za Camerona Carpentera su orgulje u prvom redu stroj, jedan od najsavršenijih i najsofisticiranijih. A on je majstorski strojovođa...

U svih trideset godina zagrebačke dvorane i njenih velikih orgulja sasvim sigurno se nije čulo takvo orguljanje kakvo je u ciklusu Lisinski subotom prekjučer demonstrirao Cameron Carpenter. Skupa s publikom oduševljenje nisu skrivali ni Ante Knešaurek i Pavao Mašić, sjajni hrvatski orguljaši. Kao nadasve pošteni i marljivi glazbenici, najupućeniji u cijenu ogromnog rada koji stoji iza takvog umijeća, bez kompleksa su iskazali svoje divljenje genijalnosti mladog Amerikanca.

Za Carpentera su orgulje u prvom redu stroj, jedan od najsavršenijih i najsofisticiranijih što ih je ikada proizvela ljudska ruka. A on je majstorski strojovođa koji im daje dušu, koji testira svaku sviralu instrumenta za koji sjedne, koji istražuje njegove krajnje mogućnosti, tjera ga da prodiše, propjeva, cvrkuće, šapuće i grmi.

Fantastičan rad nogu pokazao je odmah na početku svirajući samo na pedalu Preludij Bachove Suite za violončelo u G-duru. Carpenter se ne libi Bachova djela, poput Trio sonate u G-duru, BWV 530, Fantazije i fuge u g-molu, BWV 542 ili osobito teške Fuge u e-molu, BWV 548, ukrašavati pregrštima biserja dodanih sitnih nota. Majstorija i čarolija bile su i Varijacije na božićnu temu Marcela Dupréa, kao i u nastavku transkripcije Chopinovih i Lisztovih skladbi za klavir. Carpenterovi prsti lete istodobno preko dva, pa čak i tri manuala. Zadivljujuće je već i njegovo virtuozno baratanje registrima. Nema asistenta, sve svira napamet. Jedine note pred Carpenterom bile su papiri sa zapisanim melodijama triju hrvatskih narodnih pjesama koje je orguljaš dobio na samom koncertu. I onda je od njih napravio trostavačno čudo od improvizacije.

Cameron Carpenter je genije. Frizura, odjeća, glamurozne propagandne fotografije, sve je to samo marketing i način da se dodatno provocira uštogljeni akademski svijet. Kad o tom svijetu kritički govori, Carpenter to čini bez arogancije, ali s velikim autoritetom.

A orgulje Lisinskog, kad bi imale vlastitu pamet i dušu, uvenule bi od čežnje da ih Cameron Carpenter ponovno pomiluje, propuše i protrese.

>> Svjetska orguljaška superzvijezda Cameron Carpenter u Zagrebu

Komentara 1

LA
LaurenceofArabia
18:40 17.05.2015.

Cim vidim ovakav egzaltirani naslov odmah mi je jasno da je Pofuk autor....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije