Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIsinski subotom

Svjetska orguljaška superzvijezda Cameron Carpenter u Zagrebu

Cameron Carpenter
Foto: PR FOTO
08.05.2015.
u 14:59

Premda se predstavlja, odijeva i šiša kao zabavljač, Carpenter je umjetnik kojeg pozivaju u najveće svjetske dvorane i katedrale

U "razgovor" vođen elektroničkom poštom slavni se orguljaš ubacio već nakon mog "Dear maestro Carpenter".

"Molim vas, nikakav maestro! Dovoljno je Cameron", otpisao je jedan od najgenijalnijih i najosebujnijih glazbenika današnjice koji sam sebe voli predstavljati kao zabavljača. Tako se i šiša i odijeva, ali u svjetske koncertne dvorane i katedrale pozivaju ga ipak ponajprije zbog nevjerojatne sviračke tehnike ruku i nogu, neviđenog improvizatorskog talenta i sposobnosti da na orguljama odsvira sve što vam padne na pamet: od obrada šlagera i hitova pop i rock-glazbe do simfonija i opera. Od prošle godine svijetom putuje i s vlastitim orguljama, specijalno za njega i prema njegovim željama sagrađenim idealnim i savršenim instrumentom nazvanim "International Touring Organ".

– Više nego ijedan drugi glazbenik, orguljaš ovisi o "mašini" koja mu je dana. Moje putujuće orgulje su najnapredniji, najtočniji, najosjetljiviji i najprilagodljiviji instrument koji je ikada stvoren, najbolji alat kakav svaki glazbenik može samo poželjeti. Za mene su one i sadašnjost i budućnost. Hoće li drugi orguljaši prevladati svoju pristranost i tradicionalizam, vidjet ćemo, ali nadam se da hoće ako žele ostati konkurentni, a ne na rubu glazbene potražnje – kaže Carpenter.

To čudo od instrumenta u Zagrebu nećemo vidjeti, ali ćemo zato čuti što sve mogu orgulje Lisinskog.

– U nekoliko sati koliko ću imati na raspolaganju prije koncerta sigurno neću moći upoznati svu snagu, sve slabosti i karakter orgulja Lisinskog. Ali, zato uvijek zadržavam pravo izmjene programa u posljednjoj minuti. Bilo koje djelo za koje mi se učini da nije idealno za te orgulje zamijenit ću drugim, a da ću improvizirati, u to sam siguran – najavljuje mladi Amerikanac. A baš na polju improvizacije i orguljaških aranžmana Carpenter je najjači, premda ništa manje spektakularne nisu ni njegove izvedbe skladbi Johanna Sebastiana Bacha koji je također na programu. 

>> Cameron Carpenter nastupa u Lisinskom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije