Naslovnica Kultura

"Budilica" se neće probuditi

17. lipnja 2003. u 00:00 219 prikaza

Jučer ujutro umro je Mladen Budiščak kojeg su prijatelji zvali Budilicom. Bio je velika zvijezda hrvatskoga kazališta i hrvatskoga filma. Sin bogatoga zagrebačkog tvorničara, koji je sve izgubio u prevratu poslije Drugog svjetskog rata, odrastao je u neimaštini na Trešnjevci, gdje je rođen 8. rujna 1945, i postao arhetipom purgerskoga fakina.

Odgojen od skromnoga oca koji je samozatajno proveo život marljivo radeći u tvornici koja je negda bila njegova, i sam je njegovao tu samozatajnost u životu i na sceni otvarajući put onima koji su mu postajali konkurencijom.

U monodrami nastaloj na temelju kultnog romana Zvonimira Majdaka "Kužiš, stari moj", o simpatičnom i siromašnom gubitniku s Trešnjevke, koju je režirao Miro Međimorec u Teatru ITD, Budilica je osvojio srca svoje generacije, ali i onih koji su rođeni te, 1973. godine. Predstava je odigrana više od tisuću puta, igrana je do potkraj osamdesetih... Istoimeni film, s Budiščakom, također je bio vrlo uspješan i rado gledan. Budilici je ITD bio drugi dom.Tamo se zaposlio 1971. godine. Gotovo 27 godina usporedno je radio u ta dva kazališta.

Bio je prva hrvatska istinska filmska zvijezda, simio je 10 filmova s Rajkom Grlićem, zapažen je u "Novinaru" Fadila Hadžića. Nagradom "Orlando" ovjenčan 1971. godine za "Svrhu od slobode" Ivana Kušana, te za "Novelu od Stanca" u kojoj je glumio naslovnu ulogu na dubrovačkim trgovima. Svoju posljednju ulogu odigrao je u Krležinu "Kroatenlageru" u "Gavelli", u režiji Zlatka Viteza preklani.

Komemoracija će biti danas u "Gavelli" u 18 sati, a sprovod u petak u 14.10 u velikoj dvorani Krematorija na Mirogoju. (Ž. C.)

Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas