Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pula FF

Branko Schmidt predstavio film o pobuni branitelja

19.07.2021.
u 01:25

Film "A bili smo vam dobri" razlaže probleme s kojima se susreću prečesto instrumentalizirani, a potom izigrani hrvatski ratni veterani

Pred izvrsno popunjenom pulskom Arenom hrvatski redatelj Branko Schmidt predstavio je akcijsku dramu "A bili smo vam dobri" koja prikazuje pobunu branitelja nalik onoj u Savskoj ulici 2014. godine, ovaj put smještenu u potresom uništenu zgradu zagrebačkog paromlina, u kojoj su se uvježbavali prvi borci Zbora narodne garde.

Razočarani informacijom da je navodno zbog narušene statike Vlada odustala od projekta izgradnje Muzeja domovinske zahvalnosti u poznatoj zgradi kraj zagrebačkog željezničkog kolodvora, branitelji okupiraju objekt, nadajući se da će tako izboriti ono što im je obećano. Predvođeni ratnim herojem kojeg uvjerljivo igra Rene Bitorajac, te kalkulantom Crnim (Slaven Knezović) branitelji u svojim nastojanjima postaju sve radikalniji, iznoseći plinske boce na ulicu i prijeteći masovnim stradanjem.

Praćen razornim soundtrackom Damira Avdića, Schmidtov film prema scenariju Sandre Antolić i Ognjena Sviličića razlaže probleme s kojima se susreću prečesto instrumentalizirani, a potom izigrani branitelji, govoreći pritom i o ambivalentnom statusu kojeg uživaju u široj populaciji, ali i o ekstremno desnim idejama dijela njihovih mladih simpatizera.

Ako je suditi prema pljesku publike, koji je i sam redatelj istaknuo kao najvažnije mjerilo uspjeha filma, "A bili smo vam dobri" mogao bi vrlo solidno kotirati u glasovima publike, a nekoliko glumačkih rola te kamera Darka Haceka mogli bi imati i šanse za festivalske nagrade.

Komentara 4

SV
svetkocvetko
03:49 19.07.2021.

Jos malo pa ce HR drzava financirat hrabri srpski pohod na vukovar i skanrnju a mozda u srebrenici

SV
svetkocvetko
03:43 19.07.2021.

Ko financira filmove koji ruse ugled drzave.

KA
Kamera
13:56 20.07.2021.

Eh, Schmidt. Čega se on dohvati, doživi fijasko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije