Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Branko Schmidt predstavio film o pobuni branitelja

Film "A bili smo vam dobri" razlaže probleme s kojima se susreću prečesto instrumentalizirani, a potom izigrani hrvatski ratni veterani
19. srpnja 2021. u 01:25 4 komentara 1322 prikaza

Pred izvrsno popunjenom pulskom Arenom hrvatski redatelj Branko Schmidt predstavio je akcijsku dramu "A bili smo vam dobri" koja prikazuje pobunu branitelja nalik onoj u Savskoj ulici 2014. godine, ovaj put smještenu u potresom uništenu zgradu zagrebačkog paromlina, u kojoj su se uvježbavali prvi borci Zbora narodne garde.

Razočarani informacijom da je navodno zbog narušene statike Vlada odustala od projekta izgradnje Muzeja domovinske zahvalnosti u poznatoj zgradi kraj zagrebačkog željezničkog kolodvora, branitelji okupiraju objekt, nadajući se da će tako izboriti ono što im je obećano. Predvođeni ratnim herojem kojeg uvjerljivo igra Rene Bitorajac, te kalkulantom Crnim (Slaven Knezović) branitelji u svojim nastojanjima postaju sve radikalniji, iznoseći plinske boce na ulicu i prijeteći masovnim stradanjem.

pulski filmski festival Veliki test za novo vodstvo: Može li Pula ponovno zadobiti povjerenje hrvatskih filmaša?

Praćen razornim soundtrackom Damira Avdića, Schmidtov film prema scenariju Sandre Antolić i Ognjena Sviličića razlaže probleme s kojima se susreću prečesto instrumentalizirani, a potom izigrani branitelji, govoreći pritom i o ambivalentnom statusu kojeg uživaju u široj populaciji, ali i o ekstremno desnim idejama dijela njihovih mladih simpatizera.

Ako je suditi prema pljesku publike, koji je i sam redatelj istaknuo kao najvažnije mjerilo uspjeha filma, "A bili smo vam dobri" mogao bi vrlo solidno kotirati u glasovima publike, a nekoliko glumačkih rola te kamera Darka Haceka mogli bi imati i šanse za festivalske nagrade.

OPTUŽENA TROJICA POLICAJCA
Presretačima zaustavljali vozače pa im skuplje naplaćivali kazne. Za manju kaznu tražili i besplatne mobitele
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • svetkocvetko:

    Jos malo pa ce HR drzava financirat hrabri srpski pohod na vukovar i skanrnju a mozda u srebrenici

  • svetkocvetko:

    Ko financira filmove koji ruse ugled drzave.

  • Kamera:

    Eh, Schmidt. Čega se on dohvati, doživi fijasko.