Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavljanje knjige Julijane Matanović

Božićne priče za sva godišnja doba koje otvaraju srca i vraćaju nas u djetinjstvo

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, autorica Julijana Matanović i urednik knjige Žarko Ivković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
13.12.2019.
u 15:03

U Društvu hrvatskih književnika održalo se predstavljanje nove knjige Julijane Matanović "Rođena na Božić" u izdanju Večernjeg lista.

Julijana Matanović u Drušvu hrvatskih književnika predstavila je zbirku priča “Rođena na Božić” u izdanju Večernjeg lista. Nastavak je to dugotrajne suradnje spisateljice i Večernjaka, kao i njene zbirke “Božićna potraga” objavljene 2012. godine. Knjigu su uz autoricu predstavili i glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, urednik knjige Žarko Ivković te književna kritičarka Andrea Divić.

Štivo za razmišljanje

– Za mene je Božić uvijek u isto vrijeme lijep, ali i traumatičan. Moram reći i da ovo nije knjiga mojih Božića, jer sam odrastala u građanskoj kući i dok su druga djeca imala i jabuke i salon bombone i šarenilo na boru, ja sam imala sve srebrne kuglice i meni je to bilo jako dosadno - ispričala je autorica, koja je prvu božićnu priču, napisala još 2006. i to na poziv tadašnje urednice Kulture Večernjeg lista Branke Primorac. Ova knjiga, naslovljena upravo po toj priči, proširena je zbirka “Božićne potrage” s pet novih priča.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić dodao je i da je ova suradnja jedna od najbržih u čitavom njegovom mandatu, s Julijanom se, kaže, uspio sve dogovoriti u petnaest minuta.

– Mislim da je to i zbog toga što se jako dugo poznajemo, ali i što smo se i mi u Večernjem listu nakon serije političke i povijesne publicistike, zaželjeli Božića. Taj Božić koji nam ona u ovoj knjizi nudi i mene je vratio u djetinjstvo. Ovo definitivno nije knjiga koja se čita u jedan dan. Poslije svake priče treba dobro razmisliti, pustiti iz sebe erupciju emocija, razmišljati o životu i onom što bi život u nekom idealnom svijetu trebao biti – kazao je Dražen Klarić.

– Zaista, nakon uredničkog rada na političkim publikacijama, uređivati zbirku “Rođena na Božić” bilo je poput godišnjeg odmora na Karibima – našalio se Žarko Ivković, urednik knjige, dodavši da nas autorica svojim štivom potiče na empatiju u svako doba godine i nadahnjuje da otvorena srca pomažemo potrebitima. Složila se s njim i kritičarka Andrea Divić, rekavši kako je upravo ono što u radu autorice najviše fascinira jest način na koji prenosi emocije, ali i maestralno dočarava ugođaj Božića, sve do mirisa borovih iglica i bakinih kolača.

Čar prenošenja emocija

– To je Julijanina čar i ono što veže čitatelje za nju. Vrlo teško mi je o tome govoriti iz pozicije kritičarke, jer se tu nema što kritizirati, već samo napomenuti da ta emocija koju ona prenosi, traje cijele godine i ne samo za Božić, a ono što radi jest budi naše unutarnje blještavilo emocija kojem nijedan advent ni u Beču, Zagrebu, ni Parizu ne može prići blizu – rekla je Divić.

Autorica se posebice zahvalila i svojim čitateljima.

– Oni ponekad nisu ni svjesni da koliko sam ja možda pomogla njima u nekim trenucima, toliko su oni pomogli i meni – zaključila je.


A mi toplo preporučamo da zbirku “Rođena na Božić”, dostupnu na kioscima i u knjižarama, svakako pročitate, a zatim i stavite pod bor i darujete svojim najmilijima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije