Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodijeljene jubilarne Nagrade hrvatskoga glumišta

Bobo Jelčić odbio primiti nagradu za najbolju režiju za predstavu "Sorry"

Zagreb: Sve?ana 30. dodjela Nagrada hrvatskog glumišta
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/21
24.11.2022.
u 23:23

Nagrade za životno djelo dobile su glumica Vlasta Knezović i primabalerina Maja Bezja

Jubilarni trideseti put u Hrvatskom narodnom kazalištu dodijeljene su Nagrade hrvatskog glumišta.

Najviše nominacija, čak trinaest imalo je splitsko Hrvatsko narodno kazalište, a nagrade za životno djelo dobile su glumica Vlasta Knezović i primabalerina Maja Bezjak. Najbolja lutkarska ili predstava za djecu i mlade je "Mala Frida" Anice Tomić i Jelene Kovačić zagrebačke Žar ptice, najbolja operna predstava Puccinijeva "Lastavica" zagrebačkog HNK-a u režiji Huga de Ane, a kojom je dirigirao Lorenzo Passerini, a najbolja dramska predstava "55 kvadrata" Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji splitskog HNK-a.

Najbolje plesne predstave su "Sol" Silvije Marchig u produkciji Kik Melone i "Revel Revel" Matije Ferlina u produkciji Zavoda Emanat i Matije Ferlina.

Zagreb: Sve?ana 30. dodjela Nagrada hrvatskog glumišta
1/21

Iznenađenje je na svečanoj dodjeli izazvao redatelj Bobo Jelčić koji se nije pojavio na pozornici HNK-a, ali je poručio da odbija primiti nagradu za režiju predstave "Sorry" izvedene u produkciji zagrebačkog HNK-a. Obrazloženje će objaviti naknadno. Najbolja glumica je Dajana Čuljak za Rožu u "Svoga tela gospodar", a najbolji glumac Damir Lončar kao Tito Merelli u "Ludnici s tenorima". Za kostimografiju je nagrađena Doris Kristić za "Malu Fridu", za koreografiju Irma Omerzo za "Spektakl", a scenografiju Vesna Ružić za operu "Samson i Dalila". Za najbolje redateljsko ostvarenje u radio drami nagrađena je Stephanie Jamnicky za "Continental 350", a za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski tekst Ivan Vidić za "Kroniku seoske ljubavi".

Najbolja glumica u lutkarskoj ili predstavi za djecu i mlade je Katica Šubarić u "Gidionovom čvoru", a glumac Andro Damiš u "Semaforu". Za najbolju opernu ulogu umjetnika do 30 godina nagrađena je Darija Auguštan za Puccinijevu Laurettu, najbolji operni pjevač je Ivica Čikeš kao Verdijev Jacopo Fiesco, a operna pjevačica Lana Kos kao Puccinijeva Magda De Civry. U kategoriji sporedna glumica nagrađena je Arijana Čulina u "55 kvadrata", a sporednog glumca Ivica Pucar za "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja". Nika Ivančić je najbolja mlada glumica u "Bogu masakra" i "Realistima", a Ugo Korani najbolji mladi glumac u "Braći Karamazovi". Najbolji plesač je Matija Ferlin u "Sam sam Matheus", a plesačica Petra Valentić u "Revel Revel".

Komentara 4

NE
neberemed
00:04 25.11.2022.

Ljudi moji,mi imamo manje stanovnika od berlina,ali imamo legendi,nagrada za sve i svakaj toliko kolko ni ameri nemaju.kad se ovakvi cirkusi održavaju uvek se setim onoga:vidla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu.

DU
Deleted user
00:56 27.11.2022.

Tko odlučuje o tome tko će dobiti nagradu i na temelju čega se onda nagrade dodjeljuju?

BR
brzizestok
07:13 25.11.2022.

Samo pogledajte političare, novinari su od njih napravili mega zvijezde. Dobro da nemaju album sa sličicama ! Onda neke nebitne influencerice, mega mega mega zvijezde. Od mog susjeda je i krmača mega zvijezda. Predebilno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije