Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrade Bobijevih dana smijeha

Kolarov “Svoga tela gospodar” ostaje vječni hit

GD HISTRION
24.11.2022.
u 09:35

Predstava “Svoga tela gospodar” nominirana je i za Nagradu hrvatskog glumišta koja se dodjeljuje večeras

Najbolja predstava 11. Bobijevih dana smijeha koji su se održali u Histrionskom domu u Zagrebu je “Svoga tela gospodar” Slavka Kolara u izvedbi Histriona i režiji Damira Lončara. Riječ je o predstavi koja je premijeru imala na ovogodišnjim ljetnim večerima na Opatovini, a nominirana je i za Nagradu hrvatskog glumišta koja se dodjeljuje večeras u HNK u Zagrebu. Zanimljivo, na Bobijevim danima nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Komedijina glumica Dajana Čuljak za ulogu Rože u predstavi “Svoga tela gospodar”, dok je nagradu za mušku ulogu dobio Filip Detelić za ulogu Ive u istoj predstavi. Oni su izborili i nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta za iste uloge.

Žiri u kojem su bili Tomislav Kurelec, Ankica Dobrić i Branko Babac istaknuo je da je “Svoga tela gospodar” predstava koja često izaziva smijeh duhovito zamišljenim i vrsno interpretiranim komičnim situacijama, ali elemente pučke komedije upotpunjuje neizravnim ukazivanjem na dubinu patnje koju patrijarhalni sustav nanosi prvenstveno ženama, ali i svim ostalima koji se mislima, izgledom ili postupcima ne uklapaju u dominantne norme. Za ulogu Dijane Čuljak žiri je zaključio da je posve originalna te da od Rože glumica nije stvorila komičnu kreaturu kojoj će se publika smijati i pomalo je sažalijevati. Detelić je nagrađen zbog nijansirane interpretacije Ive, a žiri je istaknuo i da je imao dva zapažena nastupa u “Play Harms ili sasvim obične besmislice Daniila Harmsa” u režiji Borisa Kovačevića i izvedbi kazališta KNAP te kao Šarik iz “Psećeg srca” Mihaila Bulgakova u režiji Aleksandra Švabića i izvedbi kazališta Kerempuh. Za mušku glavnu ulogu nagrađen je i Damir Lončar, i to za ulogu tenora Tita Merellija i hotelskog poslužitelja Beppa u “Ludnici s tenorima” Kena Ludwiga u režiji Nine Kleflin i izvedbi kazališta Komedija, i to za vrhunsko komičarsko umijeće i iznimnu vještinu transformacije. Žiri nije zaboravio ni Lončarovu vrhunsku ulogu Jakoba u predstavi “Svoga tela gospodar” koju je sam i režirao.

Posebno priznanje dobila je Ana Begić Tahiri za ulogu trudnice u predstavi “Ja, trudnica” Đine Jakir u režiji Jana Kerekeša i izvedbi Kerekesh teatra iz Varaždina, i to zbog silne energije i glumačkog umijeća kojim je udahnula veliku životnu uvjerljivost i kompleksnost interpretaciji glavnog lika. Posebno priznanje dobila je i koprodukcija Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca i Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca za “Tri i pol sestre” Petre Cicvarić u režiji Peđe Gvozdića. Na otvaranju Bobijevih dana smijeha Histrioni su premijerno izveli “Mali raj” Milana Grgića u režiji Zorana Mužića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije