Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro izlazi raskošno ručno izrađeno biblijsko izdanje koje će moći kupiti samo rijetki

Biblija za tajkune

biblija-txt.jpg
import
04.10.2008.
u 16:48

Tko će moći kupiti Bibliju kojoj će cijena biti 16.000 kuna? Zacijelo ne običan vjernički puk s prosječnom plaćom ili mirovinom, nego ponajprije uzoriti i “uzoriti” pripadnici hrvatske društvene elite. Unatoč zajamčenoj ekskluzivnosti uskoga kruga potencijalnih kupaca, pojava tako skupa, ali i kulturološki i umjetnički iznimno vrijedna izdanja u svakoj razvijenijoj kulturnoj i izdavačkoj javnosti događaj je bez premca. Vrhunski kulturni doseg toga tipa zbit će uskoro i u našoj sredini.

Visoku razinu hrvatske nakladničke kultiviranosti svojim bibliofilski raskošnim i dragocjenim izdanjem Biblije pokazat će za otprilike dva tjedna zagrebački izdavači Mozaik knjiga i Kršćanska sadašnjost. Njihova inačica temeljne knjige judeokršćanske civilizacije pojavit će se u ograničenoj nakladi, u samo 1500 numeriranih primjeraka. Svaki primjerak te knjižne i tiskarske umjetnine ručno je uvezani unikat sa svojim brojem, a budući će vlasnik raritetne Biblije dobiti i posebno umetnut list s kaligrafski ispisanim tekstom posvete (oko 30 riječi) po vlastitu izboru.

Uz luksuzno opremljenu knjigu nakladnici daju i vlasnički list (ovjeren na njihov trošak kod javnoga bilježnika!) kao dokaz da je prestižno izdanje ušlo u obitelj za sva vremena: kao neprocjenjiva kulturna baština njezinih sadašnjih i budućih naraštaja.



Sve će zadiviti

Kako će zapravo izgledati prva hrvatska “Biblija za tajkune”? Potanko nam je predstavlja urednik izdanja Vid Jakša Opačić, koji već više od godinu i pol sudjeluje iz dana u dan u stvaranju knjige koja će sve zadiviti svojom likovnom i tiskarskom izvedbom. Na 1068 stranica velikoga formata (24,5 sa 34,5 cm) objavljuje se hrvatski standardni prijevod Biblije, koji se još od svoje prve pojave 1968. godine smatra vrhunskim dosegom hrvatskih prevoditelja i bibličara predvođenih tadašnjim glavnim urednicima izdanja Bonaventurom Dudom i Jurom Kaštelanom.

Najsuvremeniji prijevod Staroga i Novoga zavjeta, u inačici kakva je izišla u tzv. jeruzalemskoj Bibliji Kršćanske sadašnjosti prvi put 1973. godine, za objavljivanje u njegovu najnovijem i dosad najsvečanijem ruhu ponovno je pregledan (predložak iz izdanja 1994. godine), uz svesrdan angažman današnjih bibličarskih autoriteta, ponajprije Antona Šuljića i Adalberta Rebića.

Osim tekstom vječne vrijednosti, Biblija za odabrane iznimno je bogata ilustrativnom građom. Bit će prožeta s više od 300 vrhunskih reprodukcija slika, iluminacija, inicijala i ornamenata koji su se pojavljivali u kraljevima i visokoj aristokraciji namijenjenim izdanjima europskih Biblija od 1000. do 1610. godine, i to u nizu zemalja, od Engleske do Rumunjske.

Sva se ta izvorna građa, naslijeđena od habsburškoga dvora kao jedna od najbogatijih zbirki biblijskih rukopisa u svijetu, čuva u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču. Imena majstora koji su izradili te prelijepe ilustracije izgubila su se kroz stoljeća burne europske povijesti, ali njihova će sačuvana djela i u hrvatskoj kulturi uskoro zabljesnuti punim sjajem.



Četiri zlatne boje
Doslovce, punim sjajem! Jer, tumači nam urednik Vid Jakša Opačić, za izradu vrhunskih ilustracija uporabljene su najkvalitetnije boje, a među njima i čak četiri različite vrste zlatne boje. Oko 100 ilustracija ukrašeno je zlatnom folijom, koja će, dakako, uljepšavati i korice. A one su izrađene, također ručno, od najfinije goveđe kože, obogaćene ukrasnim ornamentima te posebno iskovanom kopčom i metalnim okovima. Prvih 500 primjeraka krenut će prema svojim sretnim vlasnicima oko 20. listopada. Preostalih 1000 bit će zgotovljeno u siječnju iduće godine.

Kakvo je zanimanje kupaca za tu malo kome dostupnu knjigu? Vid Jakša Opačić veli da je već nekoliko stotina zainteresiranih rezerviralo svoj primjerak, ali nam, naravno, ne želi reći ime ni jednoga pretplatnika. Doznajemo tek da je među budućim vlasnicima najraskošnije hrvatske Biblije vrlo velik broj institucija, prije svega obrazovnih i crkvenih ustanova, od škola i fakulteta do biskupija i župa.

Statusni simbol
Dakako, ima i individualnih kupaca, ali u njihove je motive za tu krupnu kulturnu investiciju teško ulaziti. Jedni su jamačno svjesni sadašnje i buduće kulturne i tržišne vrijednosti izdanja, drugi su strastveni kolekcionari bibliofilskih dragulja, treći su spremni platiti i više za još jedan statusni simbol kojim će učvrstiti svoje visoko mjesto na društvenoj ljestvici...

Kako god bilo, tisuću i petsto unikatnih hrvatskih Biblija bit će vlasništvo svojih (skupnih ili pojedinačnih) kupaca, ali i trajno “vlasništvo” ponosne kulturne sredine koja ih je kadra “proizvesti”.


Što sve dobiva vlasnik

Luksuzna Biblija ručno uvezana u finu kožu bit će smještena u zaštitni kovčežić čija je unutrašnjost podstavljena raskošnim mekim baršunom, vanjština ukrašena ornamentima, a u nj je umetnuta vrpca kako se knjiga pri vađenju ne bi oštetila. Oni koji Bibliju budu kupili do kraja ove godine dobit će besplatno i stalak koji olakšava listanje, razgledanje i čitanje knjige te rukavice, koje će maksimalno štititi skupe stranice od mogućih oštećenja ili pogubna prljanja te ih sačuvati za buduće naraštaje korisnika.


Kako se izrađuje

Izrada raritetne Biblije vrlo je zahtjevan posao. Cijelu grafičku pripremu obavila je Mozaik knjiga, a iznimno složen posao tiskanja i ručnog uvezivanja odvija se već više od godinu dana u Njemačkoj. Ni najsuvremenije opremljene tiskare ne mogu same u cijelosti izraditi takva prestižna izdanja pa se naša Biblija radi u čak tri radionice s vrhunskim majstorima, za koje je “samo savršeno dovoljno dobro”. Najkompliciranije je nanošenje zlatnih folija, koje zahtijeva potpunu preciznost majstorske ruke. Svaki se otisak provjerava na najboljim računalima, ali konačan pravorijek o tome što može u tisak ipak daje izvježbano ljudsko oko uz pomoć zlatarske leće. Posebna vrijednost nove Biblije bit će zlatni obrez s cizeliranim uzorkom, dekoracija kakvu ni jedna dosadašnja Biblija u Hrvata nije imala. Vrlo je malo knjigoveža u svijetu koji znaju napraviti obrez s uzorkom, a postupak se strogo čuva kao poslovna tajna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije