Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Martovski festival

Beogradski filmski festival u znaku Hrvata

Dusko Marusic/PIXSELL
20.04.2021.
u 12:33

Svjetsku premijeru imat će domaći film "Skretanje" Jasne Nanut, Čejen Černić i Judite Gamulin

Na ovogodišnjem Martovskom festivalu u Beogradu prikazuje se nekoliko filmova hrvatske produkcije i koprodukcije, animirani radovi nastali pod okriljem Zagreb filma, a i u žiriju sjedi Hrvat, piše Hrvatski adiovizualni centar.

Nekoliko je nacionalnih natjecateljskih kategorija Martovskog festivala - dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Upravo kategorija najboljeg kratkometražnog filma ima i svoje međunarodno izdanje na kojem će se prikazati tri hrvatska naslova. Riječ je o filmovima "Groblje slonova" Filipa Mojzeša, "Lieber Augustin" Miroslava Terzića te "Potop Kristijana Krajnčana" hrvatske koproducentice Ree Rajčić. U nacionalnu selekciju kratkog igranog filma uvršten je, prenosi HAVC, film "Posljednja slika o ocu Stefana Đorđevića", film na kojem je radio tim ljudi iz Srbije, Hrvatske i Grčke, a za koprodukciju je zadužen naš Danijel Pek.

Svjetsku premijeru imat će domaći film "Skretanje" Jasne Nanut, Čejen Černić i Judite Gamulin, koji je za Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu producirala Ana Vidović. Prikazat će se i srednjometražni dokumentarni film "Bugarski san" Srđana Šarenca.

Planirane su i specijalne projekcije, kao i stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori s gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi, stoji na službenoj stranici festivala čiji je novi umjetnički direktor Dejan Dabić, filmski kritičar i autor animiranih filmova i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra. O pobjednicima odlučuje peteročlani žiri u čijem je sastavu i hrvatski redatelj Igor Bezinović.

Budući da 67. Martovski festival zbog pandemije koronavirusa nije održan u 2020. godini, Odbor festivala odlučio je da ovogodišnje izdanje bude duplo odnosno ujedno i 67. i 68. izdanje. Festival je započeo jučer, a traje do 25. travnja, stoji na službenoj stranici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije