Naslovnica Kultura Glazba

Barokni festival - raskoš Mađarske u Varaždinu

Susjedi s kojima smo zahladili odnose puno ulažu u kulturni prestiž. Varaždinsku katedralu glazbom Bacha i Händela obasjali su budimpeštanski ansambli Orfej i Purcell uz maestra Györgya Vashegya
26. rujna 2017. u 10:18 0 komentara 83 prikaza
Foto: Sinisa Sović/FAS

Kao što znamo i doživljavamo na vlastitoj koži, bogatstvo hrvatskih gradova, županija i čitave države vrlo je krhka i nepostojana stvar.

Luminaria u Varaždinu Varaždinci uživaju Svjetska atrakcija u Varaždinu, pogledajte nesvakidašnje Luminarie

Tako ni Varaždinu, središtu najrazvijenijeg dijela Hrvatske, posljednjih godina ne cvatu ruže. Ali zato, postojanije od zelja i krumpira, svake jeseni rodi glazba. Najveću zaslugu za to ima vodstvo Varaždinskih baroknih večeri koje je smislilo i već godinama uspješno provodi partnerstvo festivala s europskim državama, a u pripremi je i povezivanje s drugim kontinentima i kulturama. Tako se za glazbeni rog baroknog obilja ove godine pobrinula Mađarska ulažući mnogo u svoj kulturni prestiž i predstavljanje u Varaždinu i vrlo širokoj okolici koju festival opskrbljuje kvalitetnim priredbama.

Festival je počeo prošli petak, uobičajeno srdačnim govorima političkih i diplomatskih predstavnika mađarskih gostiju i hrvatskih domaćina. Ipak, ne može se ne primijetiti da je nekada hrvatski državni vrh mnogo više držao do prisutnosti na otvorenju Varaždinskih baroknih večeri. Ove godine ni predsjednice, ni premijera, pa čak ni ministrice kulture. Možda je razlog zahlađenje odnosa dviju država, ali nije opravdanje. Glazba i kulture i služe, među ostalim, tome da premošćuju političke blokade.

Varaždinsku punu katedralu glazbom Bacha i Händela obasjali su na otvorenju budimpeštanski ansambli Orfej i Purcell pod ravnanjem Györgya Vashegya, a u idućim danima nastupio je još niz mađarskih solista i ansambala: Zbor i Orkestar Panonske filharmonije, barokni puhački sastav Sonatores Pannoniae, lutnjist István Kónya te orguljaš Xaver Varnus, čiji nastup nije bio samo recital Bachove glazbe na orguljama nego i jedinstvena orguljaško-književna večer u kojoj su glumci varaždinskog HNK Zdenko Brlek i Ljiljana Bogojević čitali stihove mađarskog pjesnika Janosa Pilinszkog u prijevodu Dinka Šokčevića, ravnatelja Mađarskog kulturnog instituta u Zagrebu.

Uz sve to, na varaždinske su ulice izašli mađarski obrtnici, kuhari i folklorni sastavi. U programu, naravno, ipak sudjeluju i hrvatski umjetnici i ansambli, a na tom polju i sam Varaždin ima što ponuditi. Varaždinski komorni orkestar tako večeras u 19 sati u crkvi sv. Nikole svira Vivaldija, s četvoricom sjajnih gitarista: Petritom Çekuom, Zoranom Dukićem, Marojem Brčićem i Tvrtkom Sarićem.

Zagreb Burger Festival Burgersko carstvo Burgermanija na najjače na zagrebačkom Strossmajerovom trgu Akademski zbor Ivan Goran Kovačić Zbor IGK Najpoznatiji hrvatski zbor prima članove i slavi 70. rođendan Makedonski pijanist Simon Trpceski i Dirigent Ivan Repusic uz Simfonijski orkestar HRT-a, odrzali koncert u KD Vatroslav Lisinski Istraživanje: Vesela glazba potiče kreativno razmišljanje
Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.