Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
autor leo rafolt

Američki izdavač objavio knjigu o kultnom Montažstroju

Robert Anić/PIXSELL
24.10.2022.
u 12:42

Autor se u knjizi bavi širim teorijskim i filozofskim kontekstom izvedbenih umjetnosti i umjetnosti performansa u bivšoj Jugoslaviji, fokusirajući se na politički angažirano izvedbeno djelovanje grupe Montažstroj

Početkom listopada Lexington Books, Rowman and Littlefield, jedan od boljih američkih izdavača specijaliziranih za humanističke i društvene znanosti, objavio je knjigu koja se bavi hrvatskim kazalištem, točnije djelovanjem Montažstroja. Riječ je o djelu Lea Rafolta "Montažstroj's Emancipatory Performance Politics: Never Mind the Score", tj. "Emancipatorska politika izvedbe Montažstroja: Ne obazirite se na rezultat".

Rafolt se ovdje bavi širim teorijskim i filozofskim kontekstom izvedbenih umjetnosti i umjetnosti performansa u bivšoj Jugoslaviji, fokusirajući se na politički angažirano izvedbeno djelovanje grupe Montažstroj koje je trajalo više od tri desetljeća. Njihovo djelovanje autoru je samo polazište za dublju analizu nekih od ključnih pojmova suvremenog "artivizma" u puno širem postpolitičkom i globaliziranom kontekstu prije, za vrijeme i nakon raspada Jugoslavije i njezine socijalističke paradigme. Autor analizira i postavlja pojmove agonizma, angažmana, terorizma, poslijeratne traume, političkog populizma, socijalnog darvinizma, participacije i javnosti te javne sfere u različite teorijske matrice, osluškujući njihovu rezonantnost u umjetnosti, kulturi, politici i slično.

Njegov rad primjerice Aljoša Pužar sa Sveučilišta u Ljubljani ocjenjuje riječima: "Ova knjiga bilježi te nedokučive nabore izvedbe-s-otporom, čitajući ih na pozadini istočnoeuropskih i paneuropskih političkih i intelektualnih povijesti. Koristi se dugotrajnim projektom za izlaganje zamršene i fascinantne teorijske analize izvedbenih praksi, dok se poigravaju unutar i suprotiv nasilnih kapitalističkih moderniteta."

Leo Rafolt rođen je u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 2003. i doktorirao 2006., a ondje je i radio od 2003. do 2017. Predavao je svjetsku književnost, ranonovovjekovnu književnost i teoriju te povijest drame i kazališta. Trenutačno predaje izvedbene studije, kazališnu teoriju i transkulturalne studije kao redoviti profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje vodi i Centar za interdisciplinarna istraživanja u umjetnosti i znanosti. Kao gostujući predavač boravio je na desetak europskih, američkih i azijskih sveučilišta, a usavršavao se u SAD-u, Francuskoj, Poljskoj i Japanu. Knjiga je objavljena u izdanju s tvrdim koricama koje se putem Amazona može nabaviti za 110 dolara, a cijena e-izdanja je 45 dolara. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije