Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21. izdanje

Aktualne teme ksenofobije i banalnosti zla na Human Rights Film Festivalu

HRFF
06.12.2023.
u 11:10

Do 9. prosinca u Zagrebu gledat ćemo vrhunska hrvatska i svjetska filmska ostvarenja s fokusom na teme ljudskih prava, a ulaz na sve filmske i govorne programe festivala koji se odvija u Dokukinu KIC i Kinoteci potpuno je besplatan

U ponedjeljak je premijerom filma "Što da se radi?" Gorana Devića otvoren 21. Human Rights Film Festival koji će trajati do 9. prosinca. I ove godine festival koji u fokusu ima autorski film i teme ljudskih prava čine glavni filmski i popratni, govornički program koji su kao i obično potpuno besplatni za sve zainteresirane te će se odvijati u prostorima kina Kinoteka i Dokukina KIC.

Film "Što da se radi?", koji je otvorio HRFF, govori o propasti tvornice željezničkih vozila Gredelj, koju je, snimajući sindikalne vođe, stečajne upravitelje i same radnike, redatelj Goran Dević dokumentirao tijekom cijelog desetljeća. Ako ste ga propustili na otvaranju i jučerašnjoj repriznoj projekciji, Devićev film imat ćemo priliku pogledati još jednom, posljednjeg dana festivala u subotu 9. prosinca. A pred samo otvaranje, u Dokukinu KIC održana je i dodjela nagrade Saharov, kojom Europski parlament podupire hrabre ljude u borbi za ravnopravnost, dostojanstvo i slobodu i koja je ove godine dodijeljena iranskom pokretu "Žene, život, sloboda".

Utorak na HRFF-u prošao je pak u znaku filma "Zlo ne postoji" japanskog autora Ryusukea Hamaguchija, o tragičnoj gentrifikaciji jedne ruralne japanske zajednice, dobitnika nagrade FIPRESCI i Srebrnog lava Venecije, a koji će reprizno biti prikazan i u petak 8. prosinca u Kinoteci.

Od ukupno devetnaest filmova u programu ovogodišnjeg festivala izdvajamo i "Stari hrast" Kena Loacha, čuvenog 86-godišnjeg redatelja koji se u svom posljednjem filmu bavi porastom ksenofobije i imigracije na sjeveroistoku Engleske, na rasporedu večeras u 17 sati u Kinoteci. Nakon njega, u 19 sati, uslijedit će i projekcija filma "Polako nikuda" hrvatskog redatelja Damira Čučića, vizualno intrigantna ljubavna priča inspirirana prozom Aljoše Antunca, a u 21 sat gledat ćemo "Putovanje u pustinju" Margarethe von Trotti, biografsko-dramski film o Ingeborg Bachman, jednoj od najvećih austrijskih književnica. Četvrtak u Kinoteci donosi nam "Zonu interesa" Jonathana Glazera, film višestruko nagrađen na ovogodišnjem Cannesu, koji o banalnosti zla progovara pričom o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu, suprotstavljajući njegov idilični obiteljski život zvjerstvima koja su se pod njegovim vodstvom odvijala samo "vrata do". Nakon njega na rasporedu je i "Suha trava" Nurija Bilgea Ceylana, turska drama o profesoru kojeg učenica optuži za zlostavljanje, a zatim i blok od tri kratka eksperimentalna filma Dane Komljena – "Sve, još uvijek, u orbiti", "Rečenice iz fantazije" i "Projekt".

Više nego aktualan kratkometražni dokumentarac "Gdje su nestali svi osmijesi" Anje Strelec kojim problematizira strahote modernog ropstva s kojim se suočavaju radnici migranti iz Nepala na redu je pak u petak u 17 sati u Dokukinu KIC, nakon čega će se održati i panel-diskusija o pitanjima migrantskih radnika u Hrvatskoj. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije