Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incident u Louveru

Aktivizam ili vandalizam: Zalile Mona Lisu juhom, pa tražile zdraviju prehranu

28.01.2024.
u 12:09

Dvije žene šokirale su posjetitelje pariškog muzeja performansom kojim žele skrenuti pažnju na potrebu za zdravom i održivom hranom

Internetom se poput požara proširila snimka dvije žene koje su jutros Mona Lisu, jednu od najpoznatijih i najskupljih slika svih vremena, zalile juhom. Dogodilo se to u jutarnjim satima u Louvreu, najposjećenijem muzeju na svijetu koji je od 1804. godine dom Da Vincijeva remek djela.

Iako je "Mona Lisa" zaštićena neprobojnom staklenom barijerom pa nikakve prave štete nema, mnogi su zgroženi njihovim činom, dok dio (uglavnom mlađe) javnosti podržava ovaj potez kao radikalan način za skretanje pažnje na probleme klimatskih i drugih promjena koje utječu na naše zdravlje.

 

Sve je krenulo kada su dvije žene koje su osiguranju zacjelo djelovale kao majka i kćer u posjeti muzeju bacile narančastu tekućinu na sliku, a potom se uvukle ispod zaštitne ograde, skinule u majice na kojima je pisalo "Riposte Alimentaire" ("reakcija na hranu") te počele izvikivati svoj proglas, ruku uzdignutih u pozdrav.

Zanimljivo je da osiguranje, očito spremno na ovakav scenarij, nije krenulo savladavati aktivistice, nego su ispred njih postavili crne panele, time im onemogučavajući vizualnu komunikaciju s posjetiteljima, a ujedno sprječavajući daljnje snimanje uneređene slike.

Na snimci ne vidimo njihovo odvođenje, kao ni evakuaciju muzeja koja se kasnije dogodila. Pokret Riposte Alimentaire kojem pripadaju ove žene dio je mreže A22, koja okuplja skupine klimatskih prosvjednika iz 12 zemalja. Među njima su javnosti najpoznatiji Just Stop Oil, koji izaziva prometni kaos po Velikoj Britaniji, kao i Extinction Rebellion, ekološki pokret koji je (srećom bez incidenata po muzejima) aktivan i u Hrvatskoj.

Najnoviji napad na "Mona Lisu" dio je sve prisutnije strategije klimatskih aktivista koji pokušavaju skrenuti pažnju na svoje ciljeve. U svibnju 2022. jedan je aktivist na nju bacio kremastu pitu, pozivajući ljude da "misle na Zemlju", nedugo potom dvoje aktivista njemačkog pokreta Letzte Generation (poslijednja generacija) rijetkim je pire krompirom gađao Monetove "Stogove sijena" u Potsdamu, a krajem prošle godine aktivistice pokreta Just Stop Oil juhom su zalile Van Goghove "Suncokrete" u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Upravo zbog toga brojni su muzeji uveli stroge kontrole torbi na ulazu u muzeje, pa se postavlja pitanje i kako su ove dvije žene uspjele prošvercati juhu u Louvre.

Inače, Mona Lisa je iza sigurnosnog stakla od ranih 1950-ih, kada ju je posjetitelj oštetio kiselinom. U nizu povijesnih nedaća "Mona Lisa" je bila i ukradena: zaposlenik Louvrea Vincenzo Peruggia 1911. godine sakrio se u ormar i tijekom noći ukrao sliku s dvojicom pomagača. Pronađeni su dvije godine kasnije kada su je pokušali prodati trgovcu antikvitetima u Firenci.

Zanimljivo je da "Mona Lisa" u to vrijeme nije bila pretjerano slavna izvan svijeta povjesničara umjetnosti. Nije bila ni najvrednija slika u samom Louvreu, a njegovim zaposlenicima trebala su više od 24 sata kako bi uopće shvatili da je nestala.

Prije nego što je pronađena, jedan od osumnjičenih za njenu krađu bio je čak i Pablo Picasso, za kojeg se ispostavilo da je zaista imao par manje vrijednih umjetnina koje je njegov poznanik uspio ukrasti iz Louvrea, ali ne i "Mona Lisu"!

Ključne riječi

Komentara 18

MA
marcellus
12:24 28.01.2024.

Zalit aktiviste s katranom i perjem i odnijet iz grada na šini uz javno sramoćenje

TO
Tomisl
12:54 28.01.2024.

Moderne budale !!!

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
14:30 28.01.2024.

Klimateroristi. Da im se kažu da ubiju sigurno bi bez razmišljanja ubili, jer im pune glave da tako spašavaju planetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije