Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aktualna i svevremenska

"Aeromiting": Izložba inspiriana ljepotom skladnih figura akrobatske skupine

Zagreb: Anabel Zanze, autorica izložbe Napinjanje teksta u Gliptoteci
Sanjin Strukic/PIXSELL
31.05.2023.
u 12:15

U Muzeju Domovinskog rata otvorena je izložba kolaža Anabel Zanze "Aeromiting" koja se može pogledati do 8. listopada

Izložba kolaža akademske slikarice Anabel Zanze "Aeromiting", otvorena u ponedjeljak u karlovačkome Muzeju Domovinskog rata, za povjesničara umjetnosti Igora Zidića ozbiljenje je misli francuskoga pjesnika Andréa Bretona "ljepota će biti grčevita ili je neće biti". Naime Zidić je izložbu kolaža nazvao "grčem i žestokim prodorom realnosti u Anabelino ranije apstraktno slikarstvo", opisavši da je Zanzin ciklus počeo na jednom aeromitingu, kao divljenje ljepoti skladnih figura akrobatske skupine "Krila Oluje" i njihovim tragovima, "crtežima na nebu", ali da se ta ljepota "transformirala u dramatične radove".

Ono prvo estetsko uzbuđenje, lijepo našem oku, postalo je nešto što nas puno više uznemiruje, uzbuđuje, dobiva tegobu i težinu onoga što se oko nas zbiva, rekao je Zidić i podsjetio da je prije gotovo stotinu godina francuski pjesnik i teoretičar nadrealizma André Breton rekao da će "u stoljeću koje dolazi ljepota biti grčevita ili je neće biti".

"Predvidio je Breton zapravo da nas čeka život s mukama, s tegobama i da će u tome trebati pronalaziti novu ljepotu", rekao je Zidić i za Zanzinu izložbu da misli da "ovdje svjedočimo nastajanju jedne takve nove ljepote u kojoj se kolaž više ne pojavljuje kao neka predkoncipirana, unaprijed smišljena forma, nego se pojavljuje kao sam život, kao grč koji se pred nama odvija, kao kovitlac našeg vremena". Napomenuvši da i danas možemo likovno oponašati lijepe linije s neba za vrijeme aeromitinga, Zidić je naglasio da je "novi kriterij nove umjetnosti da osim ljepote bude i istina, jer istina je postala mjerilo, reći istinu znači govoriti lijepo".

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i gradonačelnik Damir Mandić naglasili su da je Muzej Domovinskog rata idealno mjesto za ovakvu izložbu. Mandić je ustvrdio da nam umjetnost može pomoći da se oslobođeni od ikakve patetike osjećamo bliže svojoj domovini i državi, za koju su mnogi dali život, a Furdek Hajdin rekla je da su avioni ove izložbe simboli straha i žrtve, te da izložba na buduće generacije prenosi i sjećanja na proživljena stradanja.

Autorica Zanze je u izjavi za Hinu početak rada na ciklusu koji je počeo aeromitingom nazvala "samozavaravanjem", te je objasnila da je rad kroz izrezivanje i uobličavanje komadića kataloga s vlastitih ranijih izložbi za vrijeme lockdowna postao najprije "susretanje same sa sobom", a onda je i "zbog rata u Ukrajini zadobivao elemente tragedija ljudskog roda i postao posveta svim žrtvama ratnih stradavanja, diljem svijeta".

"Moji avioni postali su i borbeni, imaju crtu invazije i desanta na gradove i krajeve, oni nas više ne uveseljavaju, nego osvajaju i uništavaju, neki nose elemente tragedije ljudskog roda", rekla je Zanze. Kustosica izložbe, muzejska savjetnica Antonija Škrtić rekla je da je izložba koliko aktualna toliko i svevremenska te se njome iz Muzeja Domovinskog rata svima šalje i čestitka u povodu proslave Dana državnosti. Izložba ostaje otvorena do 8. listopada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije