Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
edukativna izložba

3D animacije, hologrami i podvodna šetnja na izložbi "Dodir rijeke i mora"

Foto: Filip Beusan
1/3
30.05.2023.
u 12:33

Izložba "Dodir rijeke i mora" o bogatstvu, važnosti i osjetljivosti postojeće lokalne bioraznolikosti u posjetiteljskom centru "Kanal sv. Ante" kod Šibenika

Smješten u preuređenoj, donedavno napuštenoj, glavnoj zgradi vojarne Minerska, posjetiteljski centar "Kanal sv. Ante" predstavlja središnju i polazišnu točku pitoreskne obalne šetnice na južnoj strani kanala sv. Ante ispred grada Šibenika. Stalni postav izložbe "Dodir rijeke i mora", kao elaborirana interpretacija znanstvenog proučavanja i praćenja tamošnjeg krajobraza, predstavlja osnovni izvor edukativno-poučnih te ujedno i zabavno-rekreativnih muzeoloških sadržaja, uz postojeću poučnu stazu.

Postav autora Filipa Beusana, dipl. povjesničara i muzeologa u svojem edukativno-poučnom segmentu teži dotaknuti svakog posjetitelja prizorima i spoznajama o bogatstvu, važnosti i osjetljivostima postojeće lokalne bioraznolikosti. Cilj je svakako i osvijestiti nužnost borbe za očuvanje prirodnog krajobraza i ravnoteže u ekosustavu kako u lokalnim tako i u globalnim okvirima.

"Glavna svrha ovakve izložbe, iskorjenjivanje je pogrešnog, ali nažalost dugo uvriježenog stava o ljudskoj izdvojenosti od okoliša, kao objekta i domene svoje dominacije i eksploatacije. Stvaranje pozitivnih emocija, koje će neminovno uslijediti, unutar procesa usvajanja načela poštivanja prirode i zadobivanja osjećaja pripadnosti vlastitom okolišu, nadalje će kroz stvaranje osjećaja osobnog značaja i osobne odgovornosti u kolektivnoj zaštiti i očuvanju krajobraza, izazvati u posjetitelju osjećaj moći i korisnosti, zbog mogućnosti sudjelovanja u važnoj i velikoj društvenoj promjeni, koja se manifestira kroz ekološki osviješteno ponašanje" istaknuo je sam autor postava Filip Beusan.

Izložba je ciljano namijenjena svim dobnim skupinama te podjednako posjetiteljima iz daleka u potrazi za prirodnim i
kulturnim znamenitostima kao i samim žiteljima grada Šibenika i njegove okolice. Prve dvije, od ukupno tri, prostorije stalnog postava izložbe zamišljene su kao razigrana "učionica" bogata šarenim i opipljivim vizualnim eksponatima - didaktičkim modelima, koji se duhovito i pamtljivo objašnjavaju tekstualnim i podupiru multimedijalnim sadržajem interpretacije.

Foto: Filip Beusan

U uvodnoj prostoriji pomoću atraktivnih 3-D animacija i hologramskih projekcija posjetitelj empirijski uviđa kako se ovaj krajobraz geološki formirao i kakvi organizmi su ga nastanjivali u davnoj prošlosti. Prelaskom u problematsku prostoriju, posjetitelj se zatiče pred nemalim brojem tematskih odrednica pod kojima se ispod atraktivnog vizualnog sadržaja kriju komprimirani tekstualni sadržaji i problematizacije kojima se posjetitelja uvodi sve dublje u tematiku i manje poznate uzročno-posljedične veze ključne za ravnotežu ekosustava ovog prostora.

Foto: Filip Beusan

Vrhunac narativnog dijela izložbe i njezin najozbiljniji dio, smješten je tako da se za posjetitelja odvija u trenutku kada još uvijek postoji ravnoteža između početnih impresija (uvodnog dijela) i još nedostignutog i nepredvidljivog krajnjeg dojma (raspletnog) dijela izložbe. Kroz autentične zapise podvodnih vizualnih i audio sadržaja, te interakciju s vodenim zidom na kojemu se nalaze modeli planktona, te model podmornice u prirodnoj veličini s računalnom igrom za ponavljanje gradiva, posjetitelj se priprema za finale - "zaron" u inscenacijsku prostoriju.

Inscenacijska je prostorija zamišljena kao podvodna šetnja - ronilački zaron kroz inscenirano podmorje kojom se posjetitelju prenosi iskustvo i doživljaj bogatstva pod površinom rijeke, jezera i mora. Posjetiteljski doživljaj se kreira kroz sinergiju multimedijalne tehnologije i modelarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije