Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb

Adio, knjige - knjižnicama uzeli četvrtinu novca za otkup

PXL_110419_589
PIXSELL
08.03.2012.
u 20:05

Umjesto skandalozno visokih 45,7 milijuna, HNK će dobiti “samo” izdašnih 43 milijuna kuna, a Zagreb film festivalu uzeli su deset posto sredstava

Zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport objavio je dugoočekivanu razradu Programa javnih potreba u kulturi za 2012. godinu, u kojoj se specificira kome će pripasti koliko od ukupno predviđenih 471,403.350 kuna.

 Male pustili na miru

 Kako je već otprije bilo poznato da će gradski kulturni proračun biti 25,3 milijuna kuna manji nego prošlogodišnji, mnogi su, pogotovo nezavisna kazališna scena, strahovali od novih rezanja i tako niskih iznosa dotacija. A to bi onim najranjivijima značilo ključ u bravu.

 Sudeći po ovogodišnjoj razradi, čini se da su gradski oci ipak shvatili da ne mogu dovijeka poput Superhika otimati siromašnima da bi davali bogatima pa su iznosi izdvojeni za nezavisnu scenu, uz neke iznimke, ostali na razini prošlogodišnjih, dok su proračunske škare napokon usmjerene prema onima koji su godinama dobivali više nego što su zasluživali. Ovaj put ni sveta proračunska krava Hrvatsko narodno kazalište nije ostala netaknuta. Umjesto dosadašnjih 45,7 milijuna u 2012. godini, pripast će im nešto više od 43 milijuna kuna. Usporedbe radi, čitava plesna scena (32 projekta i ansambla) u idućoj će godini raspolagati sa 1,8 milijuna kuna, a ukupno 33 zagrebačke profesionalne kazališne družine za iduću su godinu dobile 3,7 milijuna (od čega trećina otpada na družinu Histrion).

 Na temelju objavljenih tablica čini se da su u smanjenju budžeta najlošije prošle Knjižnice grada Zagreba.

 Njima su dotacije za programe i otkup nove građe pale sa 8,6 na 6,5 kuna, odnosno čak za četvrtinu dosadašnjeg budžeta.

 Najviše – nepostojećem!

 Od većih filmskih festivala jedini je stradao Zagreb film festival, kojem je dotacija smanjena desetak posto. Zašto su u Gradu odjednom nezadovoljni ZFF-om, teško je reći jer ove godine prvi put uz razradu nije priloženo narativno obrazloženje.

 A možda bi nam upravo to obrazloženje moglo odgovoriti na vrlo važno pitanje – po kojem je kriteriju uvjerljivo najviše novca od svih kulturnih portala dobio kulturauzagrebu.hr Zlatka Vidačkovića kad ta web stranica još ne postoji!?

Ključne riječi

Komentara 9

PI
Picasso
21:33 08.03.2012.

Zanima me kako je prošao DOX, da li je Radetova kazališna družina prošla kao što očekujem, neokrznuta, a vjerovatno je još nešto više kapnulo, jer to su svete krave, a ne kako ova \"novinarka\" naziva Hrvatsko narodno kazalište.

ME
metropolis
21:54 08.03.2012.

da je novinarka pitala, saznala bi da kulturauzagrebu.hr naravno postoji i da će biti biti predstavljena idući tjedan te da nije riječ o stranici zlatka vidačkovića nego o stranici napravljenoj za potrebe samog gradskog ureda za kulturu kojom će biti predstavljena sva nova kulturna događanja u u gradu zagrebu.

KO
Kora
20:26 08.03.2012.

Ovaj članak (još) nije komeniran, a ni neće. (Zna se zašto.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije