Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADIŠĆANSKI HRVATI

73. Hrvatski bal u Beču ove godine i u znaku predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a

Koordinator bala Petar Tyran i Gabriela Novak Karall
Foto: Hrvatski centar, Beč
09.01.2020.
u 08:02

Bal otvara glazbena skupina „Da Blechhaufen“ s posebnim balskim aranžmanom zajedno s domaćim „BasBariTenorima“ i „Družicama“

Tradicionalni 73. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata održat će se 18. siječnja ove godine u prestižnom bečkom Parkhotelu Schönbrunn. Pod uobičajenim geslom „Hrvati meet Schönbrunn“ i  uz dodatni slogan „Na poprik-Crossover“, kako bi se stavilo naglasak na multikulturalnost i multijezičnost ove međunarodne manifestacije koja iz godine u godinu plijeni sve veću pozornost ne samo  hrvatske i austrijske, nego i europske javnosti.

Kako u priopćenju organizatora bala,  Hrvatskog centra i  Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču za medije stoji Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata je „ukaz na šarolikost, povezivanje naroda i narodnosti, suradnju manjinskih i doseljenih zajednica u Austriji na području kulture, a posebno i na području manjinske politike. Time se još jače naglašava integrativna i interkulturalna komponenta bala, koji je bez dvojbe najvažniji i najugledniji društveni događaj Hrvata u Beču. 

Dodaje se kako Bal „kao i do sada stoji na četiri stupa-kultura, diplomacija, gospodarstvo i politika- i dio je slavne tradicije bečkih balova uz posebnu hrvatsku notu. Time je izraz zajedništva, hrvatskog jezika i kulture u velegradu, kao i izraz priznanja i znak samopouzdanja hrvatske zajednice u Beču“.

U priopćenju, koje je potpisala glavna tajnica Hrvatskog centra Gabriela Novak-Karall posebno se ističe da se ovogodišnji Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata održava i u znaku predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.
„Na tlu Beča je ovaj Bal velika kulturno-društvena priredba i zato ovim balom želimo posebno naglasiti ovu za Republiku Hrvatsku, ali i za  Hrvatice i Hrvate širom svijeta – posebno za hrvatske nacionalne manjine kao i za hrvatsko iseljeništvo u zemljama Europske unije – toliko važnu političku i diplomatsku činjenicu. Ovogodišnji Hrvatski bal u Beču je ujedno i  prilika da se podsjetimo i na 25. obljetnicu prijema Republike Austrije u Europsku uniju“.

U zabavnom dijelu programa na Balu će nastupiti glazbenici i glazbeni sastavi iz pet zemalja: Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovačke.

Bal otvara glazbena skupina „Da Blechhaufen“ s posebnim balskim aranžmanom zajedno s domaćim „BasBariTenorima“ i „Družicama“, uz višejezično moderiranje novinara i voditelja austrijskog radija i televizije ORF Petra Rešetarića te asistenciju ženskog dijela balskog tima.

Uz „Da Blechhaufen“ Bal, koji će se održava u četiri dvorane, glazbeno će  oblikovati  i „Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije“ s pjevačima Đanijem Stipančićem i Renatom Sabljak, a posebna atrakcija večeri bit će ženski kvartet „The Frajle“ iz Vojvodine. Nastupit će i nezaobilazni Paxi iz Gradišća, glazbeni sastav moliških Hrvata „KroTarantata“ iz Mundimitra u Italiji, tamburaški sastav „Koprive“ iz Petrovog Sela i bend „What`sUpCi“ iz Koljnofa u Mađarskoj te  „Cimbalovka Kuštarovci“ iz Devinskog Novog Sela u Slovačkoj.

Uoči početka bala, goste će na svečanom prijemu zabavljati fileški „Graničari“, a u baru DJ „Scooby Duo“, koji će dati posebno modernu notu ovogodišnjem Balu. Već po tradicionalnom običaju točit će se dva posebna balska vina sa sjevera i juga Gradišća „Sunca sjaj“ vinarije Ehrlich u Uzlopu (Velike Hovajne) te Uhudler „Pinkovac edition“ vinarije Pfeiffer iz Pinkovca.

Organizatori očekuju oko 1.300 gostiju iz zemlje i inozemstva, pa tako i Hrvatske.

„Ako gosti na odlasku kažu – lijepo nam je bilo – onda je to najviša nagrada organizacijskom timu, koji godinu dana sustavno priprema ovu, jednu od najvećih integrativnih priredbi na tlu Beča, tipični bečki bal s jakom hrvatskom natuknicom“, istakao je Petar Tyran, glavni koordinator Hrvatskog bala u Beču.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije