Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI RADNI DAN

Nova austrijska Vlada na prvom Ministarskom vijeću o državnom proračunu

Sastanak austrijske nove konzervativno-zelene Vlade
Foto: Savezno kancelarstvo BMA/Dragan Tatic
08.01.2020.
u 15:29

Prvo iznenađenje je bilo da se na konferenciji nije pojavio Kurz, nego umjesto njega konzervativni ministar financija Gernot Blümel i potkancelar Kogler.

Nova austrijska konzervativno-zelena vlada na čelu sa staro-novim saveznim kancelarom Sebastianom Kurzom održala je u srijedu konstituirajuću sjednicu Ministarskog vijeća. Središnja tema rasprave dvanaest članova vlade iz redova Kurzove Narodne stranke (ÖVP) i petero  iz stranke Zelenih, potkancelara Wernera Koglera, uključujući državne tajnike, bio je državni proračun 2020. i financijski okvir za budućnost, vezano uz ekologizaciju poreznog sustava, smanjenje poreznih davanja i druge odredbe, predviđene koalicijskim sporazumom.

Mnoštvo novinara znatiželjno je čekalo da čuje što će im Kurz i Kogler reći na prvoj konferenciji nove Vlade za medije, nakon sjednice Ministarskog vijeća. Prvo iznenađenje je bilo da se na konferenciji nije pojavio Kurz, nego umjesto njega konzervativni ministar financija Gernot Blümel i potkancelar Kogler.

Uz obrazloženje kako su oni koordinatori Vlade, a i nadležni su za prvi veliki Vladin projekt, a to je državni proračun za 2020. godinu. 

Blümel je rekao kako će državni proračun za tekuću godinu predstaviti austrijskom Parlamentu 18. ožujka ove godine, a do tada će na snazi biti „odgovarajući provizorij“. Pobrojao je tri središnja prioriteta svoga rada kao ministra financija, a to su, kako je istakao, brižno ophođenje s novcem poreznih obveznika, porezna reforma i koordinacija Vlade.

Na novinarski upit što ako dođe do krize, Blümel je odgovorio kako će se u tom slučaju Vlada „pametno suprotstaviti tome“.
Kogler je bio istoga mišljenja kao i Blümel da treba strogo paziti da ne dođe do novih zaduženja i investirati samo u ono što je neophodno.

„Mi to sigurno možemo postići“, konstatirao je austrijski potkancelar iz redova Zelenih.

Na brojne novinske upite, koliko će novaca izdvojiti Vlada za zaštitu klime, da li će najavljena ekologizacija poreznog sustava biti 1. siječnja 2021. i  odakle će Vlada namaknuti financijska sredstva da sve uglavljeno u koalicijski sporazum ostane u dogovorenim okvirima, oboje sugovornika su bili jedinstvenog mišljenja kako je srijeda tek prvi radni dan Vlade i da će sve biti mnogo jasnije 18. ožujka nakon Blümelovog predstavljanja „moderno planiranog“ državnog  proračuna austrijskim parlamentarcima.

U petak  će nova austrijska Vlada, predvođena kancelarom Kurzom zastupnicima Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta  predstaviti Vladin petogodišnji program od 2020.-2024., te članove Kurzovog kabineta II.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije